Volledig scherm
WMO: Wij zijn de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt en de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen. © ROBIN UTRECHT

Meteorologen: 2018 op vierde plaats van gemiddeld warmste jaren

Het jaar 2018 komt waarschijnlijk op de vierde plaats wat betreft de gemiddelde temperatuur en daarmee zet de opwarming van de aarde door. Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De twintig warmste jaren zijn geregistreerd in de laatste 22 jaar, aldus WMO. Ook dit jaar waren er tekenen van klimaatverandering in de vorm van stijging van de zeespiegel, opwarming van water in de oceanen en smeltend poolijs. Extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van waren, veroorzaakten een spoor van vernielingen op alle continenten, aldus de organisatie.

De eerste tien maanden van dit jaar lag de gemiddelde temperatuur in de wereld bijna een graad boven de periode voor de industriële revolutie die als basis wordt gehanteerd. De wereld ligt niet op koers wat betreft doelen om de opwarming tegen te gaan, constateert de WMO.

Eerste en laatste generatie

,,Het is het waard om te herhalen dat wij de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt, en de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen'', aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

Volgens de WMO stijgt de wereldtemperatuur tegen het einde van de eeuw met 3 tot 5 graden Celsius als er niets veranderd aan de uitstoot van broeikasgassen. De concentraties broeikasgassen liggen volgens de organisatie op recordhoogten. Als alle fossiele brandstoffen die er zijn worden benut, zal de temperatuur aan het eind van de eeuw nog verder zijn gestegen.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.