Volledig scherm
Een meisje kijkt bij sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht naar de zon met een Schmidt-Cassegrain telescoop. © ANP

Mini-zonsverduistering niet te zien: bewolking zit kijken naar Mercurius dwars

Het is niet mogelijk om vandaag door een telescoop te zien hoe Mercurius voor de zon langstrekt. Meerdere sterrenwachten wilden hun deuren openen, maar de weersverwachting is te slecht en daarom zijn de evenementen afgelast.

Volledig scherm
De planeet Mercurius (rechts boven) was in 2003 wel als een donker stipje voor de zon te zien. © ANP

De sterrenwachten in onder meer Amsterdam en Enschede hebben besloten om de kijkdag te schrappen. De Sterrenwacht in Eindhoven is wel open, maar door de telescopen is niets te zien. Het observatorium gaat nu proberen de overgang via een livestream te volgen. Wie de overgang wil zien, heeft daarvoor een speciale telescoop nodig.

Het is te gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken. Bovendien is Mercurius te klein om door een eclipsbril te zien. Mercurius is de kleinste planeet in ons zonnestelsel. De zogeheten Mercuriusovergang begint om 13.36 uur. Mercurius is dan een klein stipje voor de zon. Om 16.53 uur gaat de zon onder, met Mercurius ervoor. De overgang eindigt onder de horizon.

Mercurius draait in slechts 88 dagen rond de zon. Elke 116 dagen staat Mercurius tussen de aarde en de zon in, maar meestal staat de planeet net boven of net onder de zon en is hij niet te zien. Af en toe staan de zon, Mercurius en de aarde wel precies op één lijn en dat is de Mercuriusovergang. De vorige keer was op 9 mei 2016, de eerstvolgende keer is op 13 november 2032.

  1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
    Meteorenregen

    De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

    De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.