Andreas Voss (links) en zijn zoon Timothy tijdens de uitreiking van de Ig Nobelprijzen, donderdagavond op de Harvard Universiteit in Cambridge (VS).
Volledig scherm
Andreas Voss (links) en zijn zoon Timothy tijdens de uitreiking van de Ig Nobelprijzen, donderdagavond op de Harvard Universiteit in Cambridge (VS). © AP

Nederlander wint pseudo-Nobelprijs voor onderzoek naar ‘vies geld’

De Nederlandse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss van de Nijmeegse Radboud Universiteit is een van de wetenschappers die donderdagavond in de prijzen vielen bij de jaarlijkse uitreiking van de Ig Nobelprijzen, het ‘gekke zusje’ van de echte Nobelprijzen dat onderzoek eert waarom je eerst moet lachen alvorens het je toch aan het denken zet.

  1. Coronavirus camoufleert zich met suikerlaagje, maar er zitten gaten in zijn schild

    Coronavi­rus camou­fleert zich met suikerlaag­je, maar er zitten gaten in zijn schild

    Veel cellen in het menselijk lichaam zijn voorzien van een laagje suiker. Om onopgemerkt te blijven voor ons afweersysteem gebruiken veel virussen dezelfde camouflage. Door de eiwituitsteeksels, de zogenaamde spike-proteïnen waarmee zo’n virus de cellen binnendringt, van een suikerlaagje te voorzien zijn ze voor ons lichaam lastig te herkennen. Goed nieuws: er blijken gaten in de vermomming te zitten.