Volledig scherm
PREMIUM
© ESA

Nederlandse uitvinding betrapt India als grote vervuiler van de aarde

Geen fabriek ontsnapt aan het oog van Tropomi. Dit instrument - een Nederlandse vinding - brengt luchtvervuiling op de hele aardbol in beeld. Voor een beter klimaat.

Het televisiescherm in de gang van het KNMI toont de huidige positie van Tropomi. Het instrument zweeft op 829 kilometer hoogte boven zuidelijk Afrika. Met een snelheid van ruim 7 kilometer per seconde vliegt het noordwaarts richting Europa.

Tropomi (TROPOspheric Monitoring Instrument) meet de chemische samenstelling van de troposfeer, de onderste laag van de dampkring (tot 10 à 15 kilometer hoogte). Daar bevinden zich de meeste luchtvervuilende stoffen.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”