Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © Pixabay, bewerking: ADR

Niet alle dode Vlaamse schapen waren slachtoffer van wolf Naya

Wolvin Naya is niet verantwoordelijk voor de dood van acht schapen op een boerderij in Ranst in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit de gps-gegevens van haar tracker, meldt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Men verdacht het roofdier van het doden van de wollige dieren omdat ze eerder elders wel twee schapen had doodgebeten

Naya vertoeft in de buurt van het militair domein van Leopoldsburg. Afgelopen weekeinde beet ze hoogstwaarschijnlijk twee schapen dood op een boerderij in Meerhout, nog geen 20 kilometer verderop. Ze kan echter niet de schuldige zijn van de dood van zeker nog eens acht dieren bij de andere boerderij. Die ligt veel te ver weg. Uit gegevens van haar tracker blijkt dat ze daar niet in de buurt is geweest.

Wolven in de lage landen

De tweejarige Naya dook begin dit jaar in België op. Ze liep vanuit Duitsland, waar wetenschappers haar met een tracker uitrustten, via Nederland naar Belgisch Limburg. Het dier is in ons land uiteindelijk in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geweest. Onderweg heeft ze onder meer reeën en hazen gegeten.

Met de Duitse onderzoeker die de gps-gegevens van de wolvin volgt is nu afgesproken dat het INBO op de hoogte wordt gesteld zodra ze Leopoldsburg verlaat.

Het is nog te vroeg om te zeggen dat wolven zich nu gevestigd hebben in de lage landen. ,,We zeggen pas dat een soort zich ergens heeft gevestigd als ze zich voortplant", zegt wildbioloog Koen Van Den Berge van het INBO. Toch is het mogelijk dat dit later wel gaat gebeuren. ,,Waar wolven al wat langer voorkomen, worden ze minder schuw. Ze hebben er geen moeite mee om ’s nachts tussen bewoning voedsel te zoeken."