Volledig scherm
Vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan ging de Sojoez-raket op weg naar ISS. © AFP

Nieuwe bemanning op weg naar internationaal ruimtestation ISS

Voor het eerst sinds de mislukte lancering van een Russische raket, bijna twee maanden geleden, zijn er weer mensen vertrokken naar de ruimte. 

Volledig scherm
Astronaut David Saint-Jacques toont zijn liefde voor het vertrek naar de ruimte. © EPA

Vanaf ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan werd vandaag een Sojoez-raket met drie bemanningsleden gelanceerd. Zij kwamen veilig in een baan om de aarde.

De bemanningsleden zijn de Amerikaanse Anne McClain, de Rus Oleg Kononenko en de Canadees David Saint-Jacques. Zij gaan naar het internationale ruimtestation ISS.

Over paar weken terug

Volledig scherm
De bemanningsleden zijn de Rus Oleg Kononen, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques. © AFP

Daar arriveren ze vandaag aan het begin van de avond (Nederlandse tijd). In het ISS wonen al een Duitser, een Rus en een Amerikaanse. Zij moeten over een paar weken terugkeren naar de aarde.

Kononenko was in 2011 en 2012 een van de reisgenoten van de Nederlander André Kuipers. Ze verbleven toen ruim een half jaar in het ISS. Het is de bedoeling dat Kononenko, McClain en Saint-Jacques in de zomer terugkeren op aarde.

Bij de vorige lancering, op 11 oktober, moest de bemanning de vlucht afbreken en een noodlanding maken op aarde. Dat lukte, de Rus Aleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague bleven ongedeerd. Het is nog niet bekend wanneer zij alsnog naar het ISS gaan.

Volledig scherm
Kosmonaut Oleg Kononenko wordt in zijn ruimtepak gehesen. © AFP
Volledig scherm
De ruimtereizigers keren over een paar weken terug naar de aarde. © EPA