Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

Steeds meer eten is ultrabewerkt: risico op hart- en vaatziekten en kanker neemt toe

Van ‘raw food’ worden we niet gezonder, maar ultrabewerkt voedsel - het andere uiterste - brengt volgens voedingswetenschappers Jaap Seidell en Jutka Halberstadt ook risico’s met zich mee.

Voedsel bewerken is zo oud als de mensheid zelf. Al in de prehistorie werd veel van het voedsel uit de natuur door mensen bewerkt door het te koken, te malen en te roosteren. Veel voedsel is na verwerking gemakkelijker te verteren. Het levert bovendien meer voedingsstoffen en kan langer worden bewaard. Door bewerking kunnen we ook allerlei natuurlijke maar voor ons kwalijke stoffen onschadelijk maken.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”