Volledig scherm
Van duizenden voetgangers komen er maar een handjevol met elkaar in botsing. © Shutterstock

Voetgangers houden graag 75 cm afstand om niet te botsen

Voetgangers zijn zonder dat ze het beseffen altijd bezig om botsingen met anderen te voorkomen. ,,Meters van tevoren veranderen ze hun looppad om elkaar te kunnen passeren’’, aldus onderzoekers van de TU Eindhoven.

Samen met Amerikaanse en Italiaanse wetenschappers analyseerden de onderzoekers in het treinstation van Eindhoven vijf miljoen voetgangersbewegingen. Ongeveer 9000 voetgangersparen kwamen in het onderzoek tegenover elkaar uit en liepen dus kans om te botsen. Slechts ongeveer veertig paren liepen ook daadwerkelijk tegen elkaar op.

,,De overige paren pasten hun looppad aan, toen ze op z’n minst 140 centimeter van elkaar waren verwijderd en wisten daarmee een botsing te voorkomen’’, aldus onderzoeker Alessandro Corbetta.

Bewegingen voorspellen

De wetenschappers ontdekten ook dat mensen minimaal 75 centimeter afstand tot elkaar willen houden. Met de vergaarde informatie werd een model ontwikkeld, dat statistisch kan voorspellen hoe voetgangers zich bewegen.

Bij hun berekeningen houden de knappe koppen rekening met twee zogenoemde ‘sociale interactiekrachten’:  een voor de lange afstand gebaseerd op zicht en een voor de korte afstand, die botsingen voorkomt.

Met deze modellen kan, bijvoorbeeld voor de aanleg van een tunnel of passage, worden berekend hoeveel mensen van een groep van duizend zullen rennen, wandelen, uitwijken, omdraaien of in botsing met elkaar komen.