Waarom appen op de fiets zo onverstandig is

VideoTalloze mensen vinden het heel normaal om te appen tijdens het fietsen, maar dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn. Niet voor niets wordt op 1 juli het appverbod op de fiets ingevoerd. In haar college bij de Universiteit van Nederland* legt Marielle Stoelinga (Universiteit Twente en Radboud Universiteit) uit waarom wij risico’s zo slecht kunnen inschatten.

Overal waar we heen gaan, lopen we risico op bijvoorbeeld het krijgen van een ongeluk. Maar het inschatten van gevaren vinden we moeilijk. ,,Als we zelf de controle hebben, schatten we de risico’s lager in”, vertelt Stoelinga. Denk maar aan je eigen gevoel als je appt op de fiets, je bent waarschijnlijk niet bang om brokken te maken. Daarom gebruikt hoogleraar risicomanagement Stoelinga statistiek en kansberekening om gevaren in kaart te brengen. ,,We kunnen het inschatten van risico’s beter niet overlaten aan onze onderbuikgevoelens.”

  1. Giechelen en vreugdesprongetjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstoppertje spelen

    Giechelen en vreugde­spron­ge­tjes: ratten zijn volgens onderzoek dol op verstopper­tje spelen

    Met ratten kun je goed verstoppertje spelen. De knaagdieren zijn experts in het vinden van creatieve schuilplekjes én hebben er zichtbaar plezier in. Dat suggereert althans een Duits onderzoek. Het bewijs? Ze maken vrolijke vreugdesprongetjes en giechelen piepend tijdens een potje verstoppertje. De wetenschappers registreerden het gedrag van de diertjes en publiceerden de bevindingen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.