Volledig scherm
PREMIUM
© AD

We zijn in oorlog met de mug: ‘Zonder zou de wereld er anders uitzien’

De mug is niet alleen een ergerlijk beestje, zij is volgens de Canadese historicus Thimothy Winegard ook de allergrootste vijand van de mens. ,,Bovendien is die oorlog nog lang niet gewonnen.’’

Thimothy Winegard laat de cijfers voor zichzelf spreken. De mug zorgt sinds 2000 jaarlijks voor 2 miljoen doden als gevolg van allerlei ziekten, aldus de Canadese hoogleraar geschiedenis in zijn boek Mosquito (Uitgeverij Thomas Rap). Daarmee staat de mug stijf op nummer 1 van de ranglijst van beste ‘killers’. De mens staat op twee met 475.000 doden per jaar, gevolgd door de slang (50.000), honden (25.000) en de krokodil en de kissing bug (een soort roofwants die een gevaarlijke ziekte verspreid) met elk 10.000 doden. De gebruikelijke verdachten, nijlpaard (500), leeuw (100) en haai (10) doen het veel rustiger aan.

  1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
    Meteorenregen

    De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

    De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.