Volledig scherm
© Shutterstock

Wondje geneest sneller als je dat overdag oploopt

Als iemand zich verwondt kan dat beter overdag gebeuren. Dan geneest een wondje bijna twee keer zo snel als een wondje dat ’s avonds wordt opgelopen.

Wetenschappers hebben dit vastgesteld aan de hand van onderzoek naar brandwonden. Daaruit blijkt dat onze biologische klok van invloed is op wondgenezing, aldus de wetenschapssite Scientias.nl

De onderzoekers baseren zich op experimenten met muizen en op observaties van mensen met brandwonden. Daaruit blijkt dat als een patiënt zich ’s avonds of ’s nachts had gebrand – tussen 20.00 en 08.00 uur – het gemiddeld 28 dagen duurde voordat de wond was genezen. Mensen die overdag een brandwond hadden opgelopen waren gemiddeld elf dagen eerder volledig hersteld, na zeventien dagen, aldus Scientias.nl

De herstelduur wordt beïnvloed door onze biologische klok. Huidcellen blijken onderhevig te zijn aan die interne klok die bijvoorbeeld het slaap-waakritme bepaalt. Stoffen in de cellen bleken overdag veel actiever te zijn dan ’s avonds. Ook vonden de wetenschappers meer collageen, het belangrijkste structurele eiwit in de huid, op een wondje dat overdag was opgelopen. Snij- en brandwonden van overdag bleken 60 procent sneller te genezen.

,,Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat het ritme van onze biologische klok erg belangrijk is voor wondgenezing’’, aldus onderzoeker John Blaikley. ,,Door hiermee rekening te houden kunnen we niet alleen nieuwe medicijnen ontwikkelen, maar ook de effectiviteit van behandelingen verbeteren door het tijdstip waarop ze worden verricht te veranderen.’’ Mogelijk moeten operaties op andere tijdstippen worden uitgevoerd om het genezingsproces naderhand te verbeteren.