Volledig scherm
Egan Bernal (in het geel) en Rohan Dennis in een felle strijd om het geel. © photo: Cor Vos

Bernal wint Ronde van Zwitserland, Carthy soleert naar etappezege

Hugh Carthy heeft de koninginnenrit van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. Egan Bernal greep de eindzege.

Volledig scherm
Hugh Carthy. © BSR Agency

Bernal en Rohan Dennis waren samen in een felle strijd verwikkeld om de gele trui. De 22-jarige Colombiaanse renner hield in de loodzware slotetappe, die over drie zware bergpassen ging, stand ondanks alle verwoede pogingen van zijn concurrent om hem te lossen. Met een voorsprong van negentien seconden op Dennis mag Bernal zich de opvolger van Richie Porte noemen, die de ronde vorig jaar won. 

Een zware bergetappe of niet, ritwinnaar Carthy had snode plannen gesmeed. Hij liet zich vanaf het startsignaal al direct gelden. De 24-jarige Brit sprong weg, werd bijgehaald, maar vluchtte om vervolgens niet meer ingehaald te worden door de concurrentie. Zijn solo duurde bijna 100 kilometer. Zo kwam Carthy een minuut eerder over de streep in Ulrichen, ook de startplaats, dan zijn achtervolgers.

Ronde van Frankrijk

Met de eindzege lijkt Bernal op tijd in vorm voor de Ronde van Frankrijk, waar hij aanvankelijk als meesterknecht van Chris Froome zou fungeren. Maar de kopman van Team Ineos ligt in de lappenmand na een zware val in Critérium du Dauphiné. 

Een andere kanshebber op de gele trui in de Tour de France is Geraint Thomas, maar de winnaar van vorig jaar heeft dit seizoen nog niet kunnen overtuigen. Hij moest de Ronde van Zwitserland verlaten na een valpartij in de vierde etappe.