Denise Betsema.
Volledig scherm
Denise Betsema. © photo: Cor Vos

Betsema niet naar WK Veldrijden, bondscoach wil rust rond ploeg

De deur naar het WK Veldrijden stond nog op een kiertje, maar ondanks een tweede plaats in de Kasteelcross is ie dichtgeslagen. Denise Betsema (27) gaat definitief niet van start op het WK Veldrijden dat volgende week in het Zwitserse Dübendorf plaatsvindt.

Bijna een jaar lang stond Betsema op non-actief als gevolg van een positieve dopingtest. Er werd een anabool aangetroffen in haar urine, maar de UCI liet maandenlang in het midden om welk middel het precies ging. Haar zaak lag stil, tot een paar weken geleden. Betsema voerde, gesteund door dopingexpert Douwe de Boer, met succes aan dat de positieve test was veroorzaakt door een vervuild voedingssupplement van een Belgische apotheek. De zes maanden schorsing die de UCI uit sprak had toen al uitgezeten: ze mocht per direct weer crossen.

Bondscoach Gerben de Knegt gaf al vóór het weekend aan bij de NOS dat hij niet uitsloot dat Betsema alsnog geselecteerd zou worden voor het WK; ze zou in aanmerking komen voor een van de laatste plekken.

Betsema maakte afgelopen zaterdag haar comeback in de Kasteelcross in Zonnebeke. De bezetting van die cross was niet om over naar huis te schrijven, maar Betsema’s tweede plaats was desondanks opvallend. Genoeg voor het WK is het echter niet. Na overleg met bondscoach De Knegt en de KNWU is besloten om Betsema niet te selecteren. De Knegt wil rust rond het team. Hij vreest dat de selectie van Betsema en eventuele vragen rond haar dopingzaak de aanloop naar het WK kunnen overschaduwen. Betsema zegt de keuze van De Knegt te begrijpen. ,,Ik respecteer de keuze aangezien de Nederlandse dames hebben zich al het hele seizoen bewezen.”

In Dübendorf zal Nederland starten met meerdere topfavorieten voor de wereldtitel, waaronder Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Annemarie Worst.