Volledig scherm
Enkele leden van Supportersclub Cees Bol poseren fier in supporterslokaal ‘t Toreke te Bouwel bij het shirt van hun wielerheld © Peter Vanderveken

Cees Bol bij NK gesteund door Belgische fanclub

Wat begon als een grap voor enkele wielerfans uit België is uitgegroeid tot een echte supportersclub voor Sunweb-wielrenner Cees Bol. Na zijn overwinning in Nokere Koerse dit jaar kwam alles in een stroomversnelling. De Vlaamse supportersclub van de Nederlander gaat zelfs met een volle bus naar het NK in Ede.

Op 30 juni kijkt heel België vol bewondering naar de nationale titelstrijd in Gent. Of, héél België... Niet een gekke ‘wielerbende’ uit Bouwel, vlakbij Antwerpen. Zij reizen die dag met een bus af naar... Ede. ,,Inderdaad, gaan met een volle bus naar Nederland om er onze Cees Bol Nederlands kampioen te zien worden”, zegt Patrick Engelen vol zelfvertrouwen.

Engelen is één van de grondleggers én secretaris van de Cees Bol-supportersclub. Hij legt uit: ,,Toen we met enkele vrienden van café ‘t Toreke in Bouwel vorig jaar bij de Omloop het Hageland waren, viel ons oog op een renner met de gekke naam Cees Bol. Prompt zette een aantal van ons al zijn geld op hem. Op de één of andere manier kwamen we na de wedstrijd in contact met Cees. We namen een interview af en sloten het gesprek af met de vraag of Cees van kaas houdt. Het antwoord was nog leuker dan de vraag zelf. Ik lust eigenlijk helemaal geen kaas, zei hij.”

Volledig scherm
Bouwelse supporters rond hun Nederlandse wielerheld © Cees Bol fanclub

De toon was gezet en de Cees Bol-fanclub een kwestie van tijd. In maart volgde Nokere Koerse. ,,Aangezien Cees Bol voor iedereen niet meer dan een verre outsider was voor de zege konden we veel centen verdienen door zijn naam te koppelen aan onze centen‘’, zegt Engelen. ,,Na zijn voor iedereen verrassende zege waren dan ook alle aanwezigen op de koers met stomheid geslagen. Het verhaal van de Cees Bol-fanclub werd op alleen maar mooier en mooier.”

Cees Bol zelf vindt de fanclub ‘hartstikke mooi’. ,,Het is altijd leuk als er mensen enthousiast zijn en je komen aanmoedigen.”

Volledig scherm
Patrick Engelen aan de zijde van zijn held Cees Bol na de aankomst in Nokere Koerse © Cees Bol fanclub