Volledig scherm
© belga

De Marchi wint enerverende heuvelrit, Yates slaat aanvallen af

Alessandro De Marchi heeft de elfde en langste rit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaan van BMC bleef in een slopende en enerverende overgangsetappe van Mombuey naar Luintra als laatste over van een grote kopgroep en kwam solo over de streep. Bauke Mollema zat weer mee vooraan, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de prijs voor de strijdlust.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Simon Yates behoudt de leiderstrui, al zag het daar niet de hele dag naar uit. Tijdens de etappe reed de Fransman Thibaut Pinot lang virtueel in het rood. In de slotfase probeerde Movistar op een klein hellinkje om Yates van de troon te stoten, maar de renner van Mitchelton-Scott bleef in het spoor van zijn rivalen Alejandro Valverde en Nairo Quintana.

Ritwinnaar De Marchi was halverwege op avontuur gegaan met achttien andere renners, onder wie Mollema. In de slotfase kwam de renner van BMC voorop met Jhonatan Restrepo. De Marchi schudde de Colombiaan in de stromende regen enkele kilometers voor de streep van zich af. Restrepo bereikte als tweede de finish. De Italiaan Franco Pellizotti werd derde.

Aanvalspogingen
In een zeer levendige rit lukte het pas na meer dan 100 kilometer een groep definitief uit de greep van het peloton te blijven. Mollema, De Marchi en Pellizzotti waren daarvoor al bij tal van pogingen betrokken geweest. Pinot was op 2.33 de beste geklasseerde renner onder de vluchters, die lang een marge van zo'n 3 minuten hadden.

Mollema, al twee keer tweede, viel op zo'n 50 kilometer voor de streep aan. Hij reed solo weg, maar hield uiteindelijk geen stand. Op de slotklim, met de top op ruim 10 kilometer voor de streep, probeerde De Marchi het maar weer eens.

Restrepo kon op hangen en wurgen volgen, maar moest de Italiaan kort voor Luintra toch laten gaan. Voor De Marchi was het de derde keer dat hij een rit in de Ronde van Spanje won. Eerder deed de 32-jarige Italiaan dat in 2014 en 2015.

De groep met Yates, zijn naaste belager Valverde, Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman kwam ruim 2 minuten na de winnaar binnen.

Yates houdt in het klassement een minimale voorsprong van één seconde op Valverde. Quintana staat op 14 tellen derde. Kruijswijk blijft de beste Nederlander op plaats negen (op 43 seconden). Kelderman staat op 1.50 minuten veertiende.

Volledig scherm
© epa
Live:
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Yates behoudt de rode trui!

Bij de favorieten probeert Quintana nog aan te vallen. Movistar wil het rood overnemen van Yates.

Zuur voor Restrepo. De Colombiaan finisht als tweede.

Finish

De Marchi wint de langste etappe in de Vuelta!

Nog 1 km

Voor De Marchi is de zege binnen handbereik. De Italiaan zit in de laatste kilometer.

Nog 2 km

Het peloton is uitgedund tot een favorietengroepje. Hooguit vijftien tot twintig man zijn er nog over. Kelderman en Kruijswijk hebben onder anderen Valverde en Yates nog bij zich.

Nog 3 km

Terwijl het hard is gaan regenen, lijkt De Marchi op weg naar de ritzege. Achteraan is het peloton uiteen geslagen. Kruijswijk en Kelderman zitten er nog bij.

Nog 4 km

De Marchi weet nu toch een beetje weg te rijden bij Restrepo. In het peloton gooit de Drapac-ploeg van Uran de knuppel in het hoenderhok.

Nog 5 km

De Marchi en Restrepo zitten nu op dat verraderlijke klimmetje, maar houden elkaar voorlopig nog goed in het vizier. Het gat met de achtervolgers lijkt wel geslagen.

Nog 7 km

De messen worden al geslepen aan de finish. Wie wint hier straks de elfde rit?

Nog 8 km

Geen gecategoriseerde beklimmingen meer vandaag, maar op 5 kilometer van de streep zit er nog wel een stevig knikje in het parcours. Ook de slotkilometer loopt op. Gaat er daar nog iets gebeuren tussen de klassementsrenners?

Nog 11 km

De Marchi en Restrepo lijken te gaan strijden om de ritzege. De Italiaan en de Colombiaan hebben al een minuutje te pakken op de groep met Mollema. Het peloton nadert tot op drie minuten van de leiders, waardoor Pinot de rode leiderstrui kan vergeten.

Nog 13 km

Mollema raapt achter De Marchi en Restrepo op de top van de Alto del Mirador de Cabezoas het resterende bergpuntje op. De Nederlander heeft duidelijk zijn zinnen gezet op de bergtrui deze Vuelta.

Nog 16 km

De ritzege zit er dan misschien niet in, maar Mollema krijgt vandaag in ieder geval de prijs van de strijdlust, laat de organisatie weten. Dat is niet voor het eerst deze Vuelta.

Nog 18 km

Het lukt De Marchi niet om solo naar de finish te rijden. De 32-jarige Italiaan van BMC krijgt vooraan gezelschap van de Colombiaanse Katusha-renner Jhonatan Restrepo. Ze hebben een voorsprong van 45 seconden op de groep met Mollema en Pinot.

Nog 20 km

Mollema heeft het zichtbaar lastig in de groep die achtervolgt op De Marchi. Bij elke versnelling moet de Groninger, die al heel diep is gegaan deze Vuelta, even een gaatje laten vallen.

Nog 22 km

Op de laatste gecategoriseerde klim van de dag, de Alto del Mirador de Cabezoas (8.8km aan 4.3%) rijdt De Marchi alleen weg bij de koplopers. De Italiaan heeft snel een halve minuut te pakken.

Nog 24 km

Het peloton heeft de koplopers weer wat verder uit laten lopen naar3 minuten. Pinot (achttiende in het klassement op 2.33) rijdt dus weer virtueel in het rood, al is het nipt.

Nog 26 km

In het peloton moet Sagan opnieuw lossen. Rijdt de Slowaak de Vuelta uit?

Nog 27 km

Mollema moet af en toe een gaatje laten vallen. Thijs Zonneveld vreest dat de Groninger opnieuw naast de ritzege gaat grijpen.

laad oudere berichten
  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’