Volledig scherm
Laurens de Plus. © photo: Cor Vos

De Plus verrast met zege BinckBank Tour, slotrit voor Naesen

Laurens de Plus heeft de enige meerdaagse UCI WorldTour-wielerronde van de Lage Landen gewonnen. De coureur van Jumbo-Visma won de BinckBank Tour in Geraardsbergen, waar hij Tim Wellens van het hoogste treetje duwde. De winst van de slotetappe tussen Sint-Pieters-Leeuw en Geraardsbergen ging naar Oliver Naesen, die Greg van Avermaet in een sprint-a-deux klopte.

Met nog zo’n 20 kilometer te gaan, lanceerde De Plus een serieuze aanval op de leiderstrui van Wellens en ontsnapte in gezelschap van Naesen en Greg Van Avermaet. De Belg uit de Nederlandse formatie maakte in zijn zogenoemde Gouden Kilometer zeven van zijn twaalf seconden achterstand op de leider goed. Wellens kon zonder steun van ploeggenoten het gat naar het trio niet dichten en zag de achterstand vervolgens oplopen naar meer dan een halve minuut.

Volledig scherm
Oliver Naesen. © photo: Cor Vos

Team Sunweb, van nummer twee Marc Hirschi, en Deceuninck - Quick-Step probeerden het gat nog te dichten, maar de koplopers hielden onder aanvoering van De Plus stand. Naesen klopte vervolgens Van Avermaet.

De Plus had voor de slotetappe nooit gedacht Wellens te kunnen bedreigen voor de eindzege. ,,Tim reed zo sterk in de Ardennen. Voor de start was ik al blij met een podiumplek”, zei hij. ,,Met de gouden kilometer in zicht versnelde ik om een paar seconden te kunnen pakken en plots waren we weg.” In het klassement bleef hij uiteindelijk Naesen 35 seconden voor en Wellens 36 seconden.

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Voor de wielrenner van Jumbo-Visma is het de eerste grote individuele WorldTour-zege uit zijn profcarrière. Enkele weken geleden won De Plus met Jumbo-Visma de ploegentijdrit in de Tour de France en vorig jaar pakte hij met Quick-Step de wereldtitel in de tijdrit voor merkenteams. In de Ronde van Frankrijk was de Belg een belangrijke steun voor Steven Kruijswijk, nadat hij in de Ronde van Italië ziek had moeten afstappen.

  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”