Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © Cor Vos

Drie dingen die je moet weten over de Brabantse Pijl

Voor elke belangrijke wielerwedstrijd zetten we drie wetenswaardigheden op een rij én wagen we een poging het podium te voorspellen. Vandaag: de Brabantse Pijl, het eerste heuvelgeweld na de kasseienklassiekers.

Volledig scherm
Julian Alaphilippe. © BSR Agency

Door Pim Bijl

Alaphilippe als verrassende blikvanger
Julian Alaphilippe was in eerste instantie niet van plan te rijden, maar na een harde val in de Ronde van Baskenland volgde een opgave en niet veel later hoorde de organisatie van de Brabantse Pijl verheugd dat de Fransman de koers aan zijn programma had toegevoegd. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step won dit seizoen al zeven keer met Milaan – San Remo als hoogtepunt. Hij is blikvanger van het peloton, met daarin veel namen die de wielerfans de voorbije weken niet hebben gezien in de kasseienklassiekers.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos

Van der Poel trekt de heuvels in
Na zijn overtuigende campagne in de kasseienklassiekers (winst in GP Denain en Dwars door Vlaanderen en de vierde plaatsen in Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen) gaat Mathieu van der Poel nu de heuvels in. Hij rijdt de Brabantse Pijl vandaag en zondag de Amstel Gold Race. Daarna richt hij zich weer op de mountainbike.

Volgens Thomas Dekker, oud-prof en analist van In het Wiel, liggen er grote kansen voor de renner van Corendon-Circus. ,,De heuvels zijn niet te steil, en vaak volgt een sprintje op het eind. Het rondje is gemaakt voor Mathieu van der Poel.”

Vier lokale ronden
Vanuit de start in Leuven wordt in 115 kilometer richting Overijse gefietst. Daar volgen nog vier lokale ronden van 23 kilometer. De hellingen in die ronde? De Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en het Schavei. Bovenop de 700 meter lange Schavei is het nog slechts 200 meter naar de finish op de Brusselstesteenweg.

Volledig scherm
Michael Matthews. © photo: Cor Vos

Tim Wellens reed vorig jaar op zeven kilometer van de streep weg en maakte van zijn zege een eerbetoon aan de drie dagen eerder overleden Michael Goolaerts door zijn vinger richting de hemel te wijzen. ,,Het is dus een beetje met gemengde gevoelens dat ik terugkijk, maar sowieso is het een heel mooie overwinning op mijn palmares”, zegt de Belg nu.

Onze podiumvoorspelling
1. Julian Alaphilippe
2. Mathieu van der Poel
3. Michael Matthews

Beluister hieronder onze In het Wiel-podcast waarin Hidde van Warmerdam spreekt met Thijs Zonneveld, Thomas Dekker en Marc de Maar: