Volledig scherm
PREMIUM
Thijs Zonneveld. © AD

Eetstoornissen komen, vrees ik, veel vaker voor in de sport dan we denken

ColumnColumnist Thijs Zonneveld is onder de indruk van Anne de Ruiter, die haar verhaal op deze website deed over haar eetstoornis. ,,Eetstoornissen worden vaak geassocieerd met jonge meisjes, maar ik ken genoeg mannelijke duursporters die een problematische relatie hebben met hun weegschaal en hun eetpatroon.”

Anne heet ze, Anne de Ruiter. Twintig jaar oud. Niet zo heel lang geleden was ze wielrenster. Talent zat. Ze werd Nederlands kampioene tijdrijden bij de junioren, ze werd naar Europese en wereldkampioenschappen gestuurd, ze kwam terecht in het profpeloton. En toen verdween ze van de radar. Afgelopen week vertelde ze (honderdduizend kudos voor de openheid) in deze krant waarom dat gebeurde: een eetstoornis.

  1. Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’
    Zonneveld, Wuyts & De Cauwer

    Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’

    Nog vier nachtjes slapen en dan begint het klassieke voorjaar met de Omloop Het Nieuwsblad. In de podcast van het Vlaamse programma De Tribune wordt er alvast vooruit gekeken – op de klassiekers, op het fenomeen Remco Evenepoel en op de vraag hoe Mathieu van der Poel te stoppen is. Namens Sporza schoof de vaste commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer aan, namens AD Sportwereld Thijs Zonneveld.