Volledig scherm
Evenepoel komt over de streep. © BELGA

Evenepoel eindwinnaar Ronde van België, slotrit prooi voor Coquard

Remco Evenepoel (19) heeft zijn eerste eindzege als prof binnen. Het Belgische toptalent wist zijn blauwe leiderstrui te verdedigen in de vlakke slotrit, die werd gewonnen door Bryan Coquard na een chaotische sprint mét een harde valpartij.

Een vroege vlucht werd in de slotrit over ruim 158 kilometer naar Beringen in de laatste vijfhonderd meter teruggepakt. De verwachte massasprint kwam er, maar door een val aan kop in volle sprint werd het een zeer chaotische sprint. Ook leider Evenepoel was betrokken bij de val, maar hij zag zijn leiderstrui niet meer in gevaar komen.

De Fransman Coquard (Vital Concept–B&B Hotels) profiteerde van de chaos en sprintte naar de dagzege in de laatste etappe, voor landgenoot Pierre Barbier en de Let Emils Liepins. Coquard won dit seizoen al een rit en het eindklassement in het Circuit van de Sarthe, de GP Marcel Kint én een etappe in de Ster van Bessèges.

Evenepoel pakt met de eindzege zijn tweede profzege. Hij won eerder al de tweede etappe in deze Ronde van België. In het eindklassement blijft de renner van Deceuninck-Quick Step het Lotto-Soudal-duo Victor Campenaerts (52 seconden) en Tim Wellens (twee minuten en twee seconden) voor.

Reactie Evenepoel

Volledig scherm
© BELGA

De wereldkampioen bij de junioren was leider in de vijfdaagse rittenkoers sinds de tweede etappe naar Zottegem, die hij won na een knappe solo. Hij hield de dagen erna stand. ,,Ik was ervan onder de indruk, ik had zelfs kippenvel toen ik over de streep kwam’', zei de renner na afloop op Sporza.

Evenepoel heeft de categorie van de beloften overgeslagen en kan zich al moeiteloos meten met de beste profs. ,,Leider zijn in een koers is relatief gemakkelijk als het parcours je goed ligt en dat was in mijn geval zo. Ik heb hier jongens als Tim Wellens en Victor Campenaerts verslagen en die beschouw ik toch als wereldrenners.’’

Volledig scherm
Coquard wint de slotrit. © photo: Cor Vos
Volledig scherm
Renner van Deceuninck-Quick Step (met Evenepoel in het midden) tijdens de slotrit. © BELGA
Volledig scherm
Evenepoel grijpt de eindzege. © BELGA
  1. Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’
    Zonneveld, Wuyts & De Cauwer

    Podcast | ‘Ploeg Van der Poel is niet sterk genoeg’

    Nog vier nachtjes slapen en dan begint het klassieke voorjaar met de Omloop Het Nieuwsblad. In de podcast van het Vlaamse programma De Tribune wordt er alvast vooruit gekeken – op de klassiekers, op het fenomeen Remco Evenepoel en op de vraag hoe Mathieu van der Poel te stoppen is. Namens Sporza schoof de vaste commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer aan, namens AD Sportwereld Thijs Zonneveld.