Remco Evenepoel wint nipt voor Maximilian Schachmann.
Volledig scherm
Remco Evenepoel wint nipt voor Maximilian Schachmann. © EPA

Evenepoel geeft visitekaartje af in de Ronde van de Algarve

Remco Evenepoel heeft de tweede etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. In de laatste 500 meter reed hij op de slotklim Alto de Fóia weg en haalde de talentvolle Belg het nipt voor Maximilian Schachmann. 

Niet-klimmer Fabio Jakobsen wist bij de start van de tweede etappe al dat hij zijn leiderstrui kwijt zou raken. De rit van Sagres naar de Alto de Fóia was op voorhand al door de klimspecialisten aangestipt om de benen te testen. Ook Mathieu van der Poel deed op de 7,4 kilometer lange slotklim wat hardheid op door zo lang mogelijk het peloton te volgen, maar met nog vier kilometer te gaan moest hij de uitgedunde groep laten gaan.

Niet veel later viel Miguel Angel Lopez aan. De Astana-renner zette de boel op scherp, maar geraakte niet weg. Ook een aanvalspoging van Simon Geschke (CCC) draaide op niets uit. Op dat moment was het wachten op een versnelling van het wonderkind Evenepoel. Met nog minder dan 500 meter te gaan ging hij op de pedalen staan en kon niemand Evenepoel volgen. Schachmann kwam nog in de buurt, maar kon niet voorkomen dat Evenepoel gouden zaken deed in het klassement en de leiderstrui overnam van zijn ploegmaat Jakobsen.

,,Ik voelde dat ik nog iets over had”, vertelde de ritwinnaar. ,,Ik heb vorige week hard getraind en ben blij dat dat er vandaag uit kwam.” Evenepoel droeg zijn zege op aan het vorige week doodgeboren zoontje van collega-renner Nikolas Maes van Lotto-Soudal. ,,Ik zal hem de bloemen geven. Er zijn belangrijkere dingen in het leven, dit is voor hem.”

Zondag eindigt de Ronde van de Algarve met een tijdrit, een kolfje naar de hand van de renner van Deceuninck-Quick Step. Eerder dit seizoen schreef Evenepoel de Ronde van San Juan op zijn naam, mede door de 15,5 kilometer lange individuele tijdrit te winnen. 

Fabio Jakobsen is zijn leiderstrui kwijt.
Volledig scherm
Fabio Jakobsen is zijn leiderstrui kwijt. © photo: Cor Vos