Volledig scherm
Dylan Groenewegen wint met gescheurd shirt. © photo: Cor Vos

Groenewegen valt en wint met gescheurd shirt in ZLM Tour

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe in lijn van de ZLM Tour gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma sprintte naar de overwinning in Heinkenszand en bleef Emils Liepins en Caleb Ewan voor. 

Opvallend genoeg ging Groenewegen niet ver van de finish onderuit. Pas op 8 kilometer van de streep kon hij zijn plek in het peloton weer innemen. Zichtbaar gehavend, met een gescheurd shirt, snelde Groenewegen naar de zege. 

Serieuze verwondingen liep Groenewegen niet op. ,,Hooguit een paar kleine ‘schaafjes’, dat valt gelukkig mee”, sprak de winnaar. ,,Maar die val lag natuurlijk niet in de planning. Ik was ook erg boos. Gelukkig kreeg ik snel een nieuwe fiets en hield de ploeg vertrouwen in me. De jongens hebben me teruggebracht en daar ben ik ze dankbaar voor. Met zo’n val alsnog winnen geeft het geheel wel een beetje extra glans.”

De ZLM Tour is voor de 25-jarige Nederlander de voorbereiding op de Tour de France, waar hij in de eerste etappe graag de dagzege én gele trui wil grijpen. Dat zou de eerste gele trui zijn sinds Erik Breukink in 1989.

Ploegmaat Jos van Emden, die gisteren de proloog won, behoudt de leiderstrui. Land- en ploeggenoot Mike Teunissen staat tweede op 2 seconden. Groenewegen is de nummer acht op 13 seconden van de koploper. De eerste etappe ging van Bredene naar Heinkenszand, over bijna 200 kilometer. De ZLM Tour duurt nog tot en met zondag.