Hetty van de Wouw (rechts) naast Harrie Lavreysen en Shanne Braspennincx.
Volledig scherm
Hetty van de Wouw (rechts) naast Harrie Lavreysen en Shanne Braspennincx. © Linda Derksen

Hetty van de Wouw loodst Nederland naar halve finale teamsprint

Hetty van de Wouw heeft Nederland op het WK baanwielrennen samen met haar koppelgenote Laurine van Riessen naar de halve finale van de teamsprint geloodst. Daarmee is de rol van de tiener uit Kaatsheuvel op het WK ook direct uitgespeeld. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink nemen het van de twee over in de finale-races.

,,Dat was tevoren al afgesproken en dus geen verrassing of teleurstelling”, zei Van de Wouw na haar WK-debuut. ,,Ik ben nog wel reserve voor de sprint en de 500 meter voor het geval er iemand geblesseerd raakt, maar ik hoop voor die meiden niet dat ik nog in actie hoef te komen.”

Van de Wouw is de jongste telg in een steeds sterker worden Nederlandse sprintselectie. Haar eerste optreden op een WK begon met een valse start. ,,Daar kreeg ik niet de bibbers van of zo”, verzekert ze. ,,De man die mijn fiets vasthield bewoog naar achteren en duwde mijn fiets naar voren. Via (assistent-bondscoach) Hugo Haak heb ik hem laten weten dat hij me alleen maar moest vasthouden en vooral niet bewegen. Daarna ging het goed.”

De Brabantse zat na de start direct goed in het spoor van Van Riessen. ,,Ook de wissel was goed.” Over de streep zocht ze in eerste instantie de klok. ,,Je kunt een goed gevoel hebben over je rit, maar het enige wat telt is de tijd. Die bepaalt of het goed was of niet.” De tijd was in ieder geval ruim voldoende om Nederland te plaatsen voor de volgende ronde, die later op de avond al gereden wordt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’
    In Het Wiel

    Podcast | Wout van Aert: 'Ik voelde mijn been niet, het werd heel stil in de zaal’

    Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam gaan in een speciale uitzending van In Het Wiel uitgebreid in gesprek met de Belgische wielrenner Wout van Aert. Een openhartig gesprek over de vergelijking met Mathieu van der Poel, de zege in Roubaix en de zware blessure aan zijn bovenbeen. ,,Ik zal er voor elke training en koers mee bezig zijn. Die heup zal altijd wel sneller ‘vastzitten’ en om extra massage vragen.”