Volledig scherm
Grondahl Jansen (l) met leider Teunissen (m) en Van Emden. © photo: Cor Vos

Jumbo-Visma blijft huishouden in ZLM Tour

Vier uit vierAmund Grøndahl Jansen heeft de derde etappe van de ZLM Tour gewonnen. De Noor van Jumbo-Visma kwam in Landgraaf bij een ingekorte etappe als eerste over de finish. Mike Teunissen finishte als tweede en blijft leider in de wedstrijd. De Zwitser Mads Schmidt Wurtz kwam als derde over de streep.

De jury besloot de laatste lokale ronde van 10 kilometer te schrappen, omdat er te veel auto’s op het parcours waren en het daarom te gevaarlijk was. De aanval van Grøndahl Jansen bij het binnenrijden van Landgraaf was vervolgens de juiste. Het is voor de Noor de eerste profoverwinning.  ,,Ik koers al heel lang op een hoog niveau en ik ben er meerdere malen dichtbij geweest”, zei Jansen over zijn zege. ,,Het zat er aan te komen dat het een keer zou lukken. Ik ben heel blij met deze zege.”

Veel ploegen klaagden over de communicatie van de organisatie. Pas twee kilometer voor het einde werd doorgegeven dat er eerder zou worden gefinisht.  ,,Als organisatie vinden we het vervelend dat dit besluit genomen moest worden, maar de veiligheid van de renners gaat voor alles”, zei koersdirecteur Jean-Paul van Poppel na afloop.

Jumbo-Visma heeft met de zege in de proloog van Jos van Emden en twee sprintzeges van Dylan Groenewegen alle etappes gewonnen.

Teunissen heeft in het klassement 15 seconden voorsprong op ploeggenoot Jansen. Würtz-Schmidt staat derde op 16 seconden. Zondag is de laatste etappe van Eindhoven naar Tilburg.

Volledig scherm
Amund Grondahl Jansen wint de etappe. © photo: Cor Vos