Volledig scherm
© Cor Vos

Kelderman valt door brute pech weg uit top klassement

Wilco Kelderman heeft in de zesde etappe van de Vuelta a España veel tijd verloren. De kopman van Team Sunweb moest in de slotfase wegens een kapotte achterband van fiets wisselen en finishte ruim anderhalve minuut na ritwinnaar Nacer Bouhanni, die Danny van Poppel versloeg in de sprint.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© epa

Kelderman, die eerder dit seizoen de Tour de France moest laten schieten door een val op het NK, zakt van de zesde naar de zeventiende plaats. Zijn achterstand in het klassement bedraagt nu een kleine drie minuten.

De Fransman Rudy Molard handhaafde zich ondanks de waaiervorming in het laatste deel van de 155,7 kilometer lange etappe, van Hurcal-Overa naar San Javier, knap in de voorste groep. De renner van Groupama-FDJ mag daardoor ook morgen de rode leiderstrui aantrekken.

Michael Kwiatkowski (Sky) en Emanuel Buchmann (BORA-Hansgrohe) zijn op de plaatsten twee en drie de naaste belagers van Molard. De Pool en Duitser volgen op respectievelijk 41 en 48 seconden. Steven Kruijswijk is op de negende plaats de beste Nederlander.

Bouhanni won de sprint van het stevig uitgedunde peloton. De Franse Cofidis-renner klopte Van Poppel met een halve fietslengte. Hij behaalde daarmee zijn zesde zege van het seizoen en zijn eerste in de WorldTour. In 2014 won hij al eens twee etappes in de Ronde van Spanje. Topfavoriet Elia Viviani strandde op de derde plaats.

Richie Porte, Jorge Cubero en Luis Àngel Maté reden in de grotendeels vlakke rit lang met z'n drieën voorop. De sprintersploegen lieten de voorsprong nooit heel groot worden en werden ruim voor de finish gegrepen.

Morgen legt het peloton 185,7 kilometer af van Puerto-Lumbreras naar Pozo Alcon over een heuvelachtig parcours. In de laatste 20 kilometer zijn er twee korte hellingen en de laatste 5,5 kilometer lopen licht op.

Volledig scherm
© afp
Live:

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Kelderman komt op ruim anderhalve minuut over de finish. Wat een pech voor de Sunweb-kopman!

Finish

Bouhanni wint de etappe. Danny van Poppel reed ook een sterke sprint.

Nog 1 km

Laatste kilometer!

Nog 2 km

Sky weet dat Kelderman er niet meer bij is en gooit het tempo in het voorste peloton nog verder de hoogte in.

Nog 3 km

Van de sprinters zitten in ieder geval Viviani, Nizzolo en Bouhanni nog vooraan. Ook de rode trui van Molard kunnen we in de eerste groep ontwaren.

Nog 5 km

Ruim anderhalve minuut rijdt Kelderman nu al achter de voorste groep. Hij krijgt nu wel wat steun van de ploeg van Pinot, maar echt overtuigend is het niet.

Nog 6 km

Het gaat uiteraard niet meer stilvallen in het peloton nu. Het voorste peloton bestaat nog maar uit circa veertig man. Kruijswijk zit er nog bij.

Nog 10 km

Met de steun van ploeggenoten van Sunweb hoopt Kelderman nog wat dichterbij te komen, maar het is lastig nu het tempo in het peloton zo enorm hoog ligt.

Nog 13 km

Kan Kelderman de schade wat beperken? Hij wordt op 1 minuut en 23 seconden gemeld.

Nog 15 km

Wat een slechte timing voor Kelderman om problemen met zijn fiets te krijgen! De nummer zes van het klassement verliest al anderhalve minuut.

Nog 18 km

Kelderman heeft problemen met zijn fiets, terwijl het peloton in waaiers uiteen breekt!

Door de val is het peloton wel in twee stukken gebroken. De klassementsrenners lijken echter attent mee vooraan te zitten.

Nog 24 km

Een valpartij in het midden van het peloton! Fabio Felline is geraakt aan zijn gezicht, ook Tom Leezer van LottoNL-Jumbo is erbij betrokken. De schade lijkt echter al met al nog mee te vallen.

Nog 28 km

Ook de 25-jarige Andalusiër is gegrepen. We mogen ons gaan opmaken voor een koninklijke massasprint in de straten van San Javier.

Nog 29 km

Cubero heeft nog een marge van 10 seconden en kan elk moment worden gegrepen.

Nog 31 km

Porte en Maté worden gegrepen, maar Cubero probeert het nog even alleen. Het zal de Spaanse renner van Burgos-BH ongetwijfeld de prijs van de strijdlust opleveren.

Nog 34 km

Het peloton laat het trio nog even zwemmen, maar alles wijst op een aanstaande massasprint. Of krijgen we nog waaiers in de finale?

Nog 41 km

Het avontuur voor Porte, Maté en Cubero is bijna voorbij. De voorsprong van de drie vluchters duikt nu onder de minuut.

Nog 50 km

Weer mag Luis Angel Maté het bergpuntje oprapen. Daarmee zit de laatste hindernis erop. De laatste 50 kilometer gaat het eerst licht dalend en daarna vlak richting de finish in de regio Murcia.

Nog 53 km

Daar is de laatste klim van de dag: de Alto Cedacero. Met slechts 4 kilometer aan 6,2% hoeven we ook hier niet al te veel spektakel te verwachten, al kan de voorsprong van de vluchters wel verder slinken.

laad oudere berichten