Michal Kwiatkowski en Egan Bernal.
Volledig scherm
Michal Kwiatkowski en Egan Bernal. © AFP

Kwiatkowski raakt leiderstrui kwijt aan wonderkind Bernal

Daniel Martinez heeft de zesde rit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Colombiaan van EF-Education First maakte deel uit van een 38 renners tellende kopgroep en bleef op de Col de Turini zijn landgenoot Miguel Angel Lopez in een sprint voor. Michal Kwiatkowski raakte zijn leiderstrui kwijt.

Zonder tweevoudig etappewinnaar Dylan Groenewegen ging de koninginnenrit van start. Thomas De Gendt was direct bij de les en sprong samen met 37 andere renners weg om zijn leidende positie in het bergklassement te verstevigen. Op liefst zes van de zeven cols kwam de Belg als eerste boven. Zijn missie was geslaagd, voor de rest van de kopgroep stond er nog ritwinst op het spel. Philippe Gilbert maakte als best geplaatste renner zelfs kans op het geel.

Van de grote kopgroep bleven er op de slotklim Col de Turini vier renners over: Simon Yates, Miguel Angel Lopez, Nicolas Edet en Daniel Martinez. Alle ogen waren gericht op Yates, die eerder de tijdrit op zijn naam schreef, maar het was Lopez die versnelde en binnen een mum van tijd een mooie voorsprong te pakken had. Ondertussen had Wilco Kelderman (vierde in het klassement) het lastig in het peloton en moest hij op de slotklim al vroeg lossen.

Colombianen aan de macht

Lopez kon zijn goede tred niet vasthouden en werd na twee kilometer gegrepen door de drie achtervolgers. Met nog een kilometer te gaan versnelde Martinez en sprong Lopez mee. De Colombianen vielen ietwat stil, maar Yates slaagde er niet in om de aansluiting te maken. Het draaide op de Col de Turini op een sprint-à-deux uit en daarin was Martinez veruit de sterkste. Met een machtige sprint bleef hij zijn landgenoot voor. Edet finishte als derde.

Egan Bernal is met nog één etappe te gaan de nieuwe leider. De Sky-renner neemt de gele trui over van ploegmaat Michal Kwiatkowski, die op de 14,9 kilometer lange klim al gauw in de problemen kwam. Samen met Nairo Quintana sprong Bernal vervolgens weg uit het peloton en pakte hij belangrijke tijd op zijn concurrenten. Philippe Gilbert staat op 45 seconden achterstand tweede in het klassement, Quintana volgt een seconde later op de derde plaats voor Kwiatkowski. Kelderman is uit de top-tien gevallen.

Parijs-Nice eindigt morgen met een 110 kilometer lange etappe met start en finish in Nice.