Aleksej Loetsenka (rechts) juicht, maar Tadej Pogacar wint.
Volledig scherm
Aleksej Loetsenka (rechts) juicht, maar Tadej Pogacar wint. © photo: Cor Vos

Loetsenko juicht te vroeg en ziet Pogacar op Jebel Hafeet winnen

Tadej Pogacar heeft de vijfde etappe in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. De 21-jarige Sloveen van UAE Emirates versloeg Aleksej Loetsenko, die zelfs het zegegebaar al maakte, op de slotklim.

Adam Yates behoudt zijn rode leiderstrui. De 27-jarige renner van Mitchelton-Scott kwam als derde over de streep en heeft een voorsprong van ruim een minuut op nummer twee Pogacar. Wilco Kelderman kwam als achtste over de streep. De renner van Sunweb bezet de zesde plek in het algemeen klassement.

Het was de tweede bergrit in de UAE Tour. De 162 kilometer lange rit eindigde met een beklimming van de Jebel Hafeet. De slotklim van 10,8 kilometer had een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent. Yates en Pogacar reden samen de klim op, maar kregen in de vlakkere slotkilometer gezelschap van Loetsenko, David Gaudu en Ilnur Zakarin. Loetsenko kwam als eerste de laatste bocht door en dacht te gaan winnen, maar terwijl de Kazak zijn handen al in de lucht stak drukte Pogacar zijn wiel enkele centimeters eerder over de meet.

De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten eindigt zaterdag met een vlakke rit met start en finish in Dubai.

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.