Eddy Merckx.
Volledig scherm
Eddy Merckx. © Ronde tegen Corona

Merckx: Als ik dit vroeger had meegemaakt, was ik diep ontgoocheld

Koersen zonder publiek ziet Eddy Merckx niet zitten. Dat vertelde de vijfvoudige Ronde van Frankrijk-winnaar in het programma van het Belgische HLN en VTM  ‘Ronde tegen Corona’. ,,Als de Tour doorgaat, moet er volk aanwezig zijn.” 

Eddy Merckx (74) volgt de maatregelen nauwkeurig op. ,,Ik blijf in mijn kot ja. Al ga ik wel praktisch elke dag een toertje fietsen”, vertelt de Belg. Merckx voelt zich dan ook al heel wat beter na zijn valpartij midden oktober. ,,Ik ben nog niet honderd procent, maar het gaat al heel wat beter. Maar net als iedere wielerfan ben ik wel triest dat we niet naar de Ronde van Vlaanderen kunnen kijken. Al is het wel normaal dat er niet gekoerst wordt.” 

Merckx weet wel dat dit een zware periode is voor de renners. ,,Had ik dit in mijn carrière meegemaakt, zou ik diep ontgoocheld zijn. Maar je moet je er bij neerleggen. Het deed al pijn bij mij als ik geen klassieker kon rijden omdat ik ziek was. Nu is het zo’n lange periode zonder koers. Dit is zwaar voor de renners.” 

Quote

Ik belde gisteren met een vriend die het coronavi­rus heeft gehad. Als je dat hoort... Daar krijg je de rillingen van

Eddy Merckx

Publiek

Zien we volgens Merckx dit seizoen nog koers? ,,Als het mogelijk is, zou ik de Tour wel laten doorgaan. Al hangt natuurlijk alles af van de wetenschappers die zeggen dat het mag. Maar dan moet er ook volk zijn. Koersen zonder publiek is voor mij praktisch onmogelijk. Een Ronde van Vlaanderen zonder volk zou ook geen Ronde van Vlaanderen zijn. Want dat is een feest in heel Vlaanderen”, zegt Merckx. 

Of Merckx zelf bang is voor het virus? ,,Absoluut. Ik belde gisteren met een vriend die het coronavirus heeft gehad. Als je dat hoort... Daar krijg je de rillingen van.”

Eddy Merckx.
Volledig scherm
Eddy Merckx. © BELGA