Volledig scherm
. © .

Op donderdag mediadag is nog een wereld te winnen

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Rik Spekenbrink

Donderdag in de Formule 1 betekent traditiegetrouw: persconferentiedag. Alle coureurs zijn in de middag beschikbaar voor de media. Fijn natuurlijk, de (vooral Europese) kranten moeten daags voor de grand prix worden gevuld. Op zich is het een onhandig moment; er is nog geen meter gereden, voorspellingen over het raceweekeinde zijn door de heren piloten eigenlijk nog niet te geven. Maar oké.

Wat vandaag in Le Castellet vooral (weer) opviel: de organisatie achter zo’n donderdagmiddag. Daar valt zó veel te winnen, in de miljoenensport die Formule 1 is. Te beginnen met de internationale sessie die de FIA organiseert. Daarvoor wordt een aantal rijders geselecteerd. Logischerwijs waren dat vanmiddag onder anderen een paar Fransen: Pierre Gasly en Romain Grosjean. Maar naast die twee had natuurlijk iemand anders moeten zitten: Sebastian Vettel. Twee weken geleden was hij hét gesprek na afloop van de Canadese GP. Door zijn stuurfoutje, de tijdstraf die hij daarvoor kreeg, zijn reactie daarop en de procedurele acties van Ferrari om het besluit te herroepen. Morgenmiddag is er hier in Zuid-Frankrijk nota bene een soort hoorzitting om de zaak nogmaals tegen het licht te houden. Wie bij de FIA bedenkt nu dat Vettel niet in die ‘grote’ persconferentie moet zitten om zijn verhaal te doen? Vriend en vijand zijn het erover eens dat de sport in een moeilijke fase zit, met weinig verheffende races en onduidelijke regelboeken. Zorg dan in ieder geval dat de viervoudig kampioen van afgelopen decennium na zo’n incident de maximale aandacht krijgt. Niet voor ons journalisten, maar voor de racefans. Of zijn ze bang voor kritische geluiden?

Beluister hieronder onze Formule 1-podcast Pitstop:

Volledig scherm
Formule 1: Grand Prix van Frankrijk op circuit Paul Ricard, Le Castellet. © ANP

Nou goed, Vettel was later op de middag gewoon te bevragen, in het media motorhome van zijn team. Bij de Italianen hebben ze het dit jaar goed geregeld. Een net zaaltje, een paar rijen met stoelen, daarachter ruimte voor alle cameraploegen. Vettel op een krukje, microfoon in de hand, vragen en antwoorden in het Duits en het Engels. Maar hoe kan het nou gebeuren dat Vettel om 16.10 aan zijn sessie begint en Hamilton een paar deuren verderop staat gepland om 16.05? Niet dat hij er is, want Hamilton bezocht in Parijs de ‘Fashion Week’ en een herdenkingsdienst voor modeontwerper Karl Lagerfeld. Dat was Mercedes even vergeten door te geven… Maar stel Hamilton er wel was geweest, had dan niemand die tijden even kunnen afstemmen, zodat de Formule 1-volgers bij beide coureurs langs hadden kunnen gaan? (Nog even los van de borrel die de organisatie om 16.15 hield om de zestigste verjaardag van de Franse GP te vieren).

Wie denkt dat het bij Red Bull, hét voorbeeld van een mediamerk, wel picobello geregeld is, heeft het mis. Tientallen collega’s verdrongen zich vanmiddag om van Max Verstappen te horen. Er stonden precies zes stoeltjes, de rest stond rijendik daarachter opgesteld. Zonder microfoon was Verstappen nauwelijks te verstaan. De temperaturen op het krappe terrasje van de hospitalityruimte, zeg maar een soort broeikas, liepen zo hoog op dat telefoons oververhit raakten. Overigens moet wel worden gezegd: voor ons Nederlanders is bij Red Bull altijd een aparte blok gereserveerd, na de buitenlandse media, ideaal. En misschien klagen wij stukjesschrijvers ook gewoon te snel hoor, dat kan. Maar dit kan toch allemaal wel een stukje beter?