Volledig scherm
De routekaart van de Vuelta 2018. © AFP

Parcours Vuelta: twee tijdritten en negen aankomsten bergop

De Vuelta bevat dit jaar twee tijdritten en negen aankomsten bergop. Dat heeft de organisatie vandaag gemeld.

De Ronde van Spanje begint op 25 augustus met een korte individuele tijdrit. Ook in de slotweek begint met een tijdrit. De verwachting is dat deze strijd tegen de klok over eenzelfde afstand zal gaan als vorig jaar, zo'n 42 kilometer. Uiteraard bevat de Vuelta weer de nodige bergetappes. Zo wordt de de Monte Oiz voor het eerst beklommen. Een 14 kilometer lange klim met deels asfalt, deels beton en stukken met hellingspercentages van 17 procent. In totaal zullen er negen aankomsten bergop zijn.

De twintigste etappe in Andorra is slechts 105 kilometer lang, maart telt 4000 hoogtemeters en zes beklimmingen. De finish ligt bovenop de lastigste van allemaal, de steile La Gallina. De Vuelta presenteerde vandaag in Málaga het routeschema van de editie van 2018.

Volledig scherm
Pedro Delgado, Alberto Contador en Alejandro Valverde bij de presentatie van het routeschema. © AFP


De derde grote wielerronde van het jaar, die duurt van 25 augustus tot en met 16 september, telt in totaal negen ritten met een aankomst bergop. De organisatie bedient de klimmers op hun wenken met de vele bergritten. Voor de tijdrijders valt er minder te genieten met 40 kilometer totaal. Toch kan de tweede individuele rit tegen de klok over een lengte van 32,7 kilometer nog voor verschuivingen in het klassement zorgen. Die tijdrit in Torrelavega is in de derde week van de ronde.

De Vuelta begint op 25 augustus in de Zuid-Spaanse stad Málaga met een individuele tijdrit van 10 kilometer. De tweede week telt drie etappe's op rij met een zware slotklim naar de finish; achtereenvolgens La Camperona, Les Praeres en de Lagos de Covadonga. Etappe negentien is ook een bergrit in het ministaatje Andorra in de Pyreneeën. ,,We willen dat de bergen opnieuw beslissend zijn in de Vuelta'', zei koersdirecteur Javier Guillen.

Volledig scherm
Pedro Delgado met Vuelta-baas Javier Guillen en de Spaanse journalist Carlos de Andres. © AFP

Chris Froome won vorig jaar de Ronde van Spanje, maar hij zal zijn titel niet verdedigen. De Brit, die in opspraak is door het gebruik van anti-astmamiddel salbutamol in de vorige Ronde van Spanje, gaat dit jaar voor de dubbel Giro-Tour. Wilco Kelderman was vorig jaar de beste Nederlander op de vierde plaats. De renner van Team Sunweb heeft wel de Vuelta als hoofddoel voor 2018.

Volledig scherm
© Cor Vos