Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Ploegmaat Kelderman loopt gescheurde teelbal op: ‘Het is zo pijnlijk als je denkt’

Chris Hamilton, vorig jaar nog zesde in het eindklassement van de Tour Down Under, heeft een gescheurde teelbal opgelopen na een val tijdens een trainingsrit. 

,,Ik zou willen zeggen dat ik iets gevaarlijks aan het doen was, maar ik ben gewoon gevallen op het fietspad’’, geeft Hamilton, bij Sunweb ploeggenoot van Wilco Kelderman en Sam Oomen, toe op Instagram. ,,Ik heb geen breuken opgelopen, maar omdat ik toch weet dat de mensen het toch zullen vragen: ik heb een teelbal gescheurd. Inderdaad, mannen, het is zo pijnlijk als je zou denken. De operatie om enkele zaken te herstellen, is goed verlopen. Maar op dit moment is het nog moeilijk om in te schatten wanneer ik hersteld zal zijn.’’ Maar voor de Tour Down Under moet hij dus al zeker passen.

Een gescheurde teelbal is niet levensbedreigend, zo vertelde Simon McRae, een uroloog die werkt voor het St. Vincents Ziekenhuis in Massachusetts, aan Vice. ,,Het ergste dat kan gebeuren, is dat je één of beide testikels kwijtraakt. Maar dat iemand beide testikels verliest, heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt. Ik herinner me wel een patiënt die een teelbal verloor na een mountainbikeongeluk. Hij belandde met zijn volle gewicht op de bovenbuis van zijn fiets en er bleef niets van het kapsel over. We hebben de teelbal moeten verwijderen en een prothese geplaatst.’’