Volledig scherm
© BSR Agency

Poels na apocalyptische zege: Hoop dat het Chris kracht geeft

Critérium du DauphinéIn de hagel en regen reed Wout Poels naar een bijzondere overwinning in de zware zevende etappe in de Dauphiné, nadat hij eerder deze week Chris Froome ongenadig hard zag vallen. ,,Dit is wel heel mooi.”

Quote

Normaal was Froome hier de leider, maar nu moest ik het doen. Het gaf mij meer motivatie.

Wout Poels

Door Pim Bijl

Een feestelijke bedoening is het niet na de finish, waar grote plassen water op het asfalt liggen en de dappere fans onder hun paraplu’s inmiddels toch kletsnat zijn geworden. Wout Poels is één van de weinigen in Pipay met een lach op zijn gezicht. Hij heeft vlak voor de finish Jakob Fuglsang en Emanuel Buchmann bijgehaald en viert zo een imposante zege in de zwaarste bergetappe van de Franse WorldTour-koers.

,,Ik voelde mij heel de week al goed, maar dit is wel heel mooi. Hopelijk heeft Chris het ook kunnen zien”, zegt hij wanneer hij zich na de podiumceremonie in het droge pershok meldt. Nog tijdens de rit heeft zijn zwaar geblesseerde ploeggenoot Chris Froome via Twitter voor het eerst een summiere boodschap de wereld in gestuurd, vanuit het ziekenhuis in Saint Etienne (zie onder). ,,Ik hoop dat het Chris extra kracht geeft. Hij staat voor een lang herstel, en zal stapje voor stapje beter moeten worden. Normaal was hij hier de leider, maar nu moest ik het doen. Het gaf mij meer motivatie.”

Zo is het een krankzinnige week voor Poels waarin alle uitersten voorbijkomen. Op dag vier reed hij tijdens de verkenning van de tijdrit zo’n tien meter achter zijn kopman Chris Froome, toen hij hem gigantisch hard zag vallen, met meerdere botbreuken tot gevolg. Poels omschreef zijn gemoedstoestand daarna als ‘een shock’. ,,Ik zat er vlak achter en dat zien doet zeker iets met je. En ook met de ploeg natuurlijk. Daarom heb ik een extra gevoel bij deze overwinning.”

Een dag na de keiharde crash hoorde Poels dat Froome op de intensive care lag én dat de rit naar de Angliru in de Vuelta van 2011 op zijn naam komt door het schrappen van zondaar Juan José Cobo. En nu is er dus de winst in de zwaarste etappe van deze Dauphiné, via drie klimmen van eerste categorie naar de 19 kilometerlange slotklim van buitencategorie in apocalyptische omstandigheden. De eerste zege van het seizoen van de 31-jarige renner die wel vaker goed presteert in slecht weer.

Poels staat nu vijfde in het algemeen klassement op 28 seconden van de nieuwe leider Fuglsang, met alleen nog de zware bergrit van morgen op het programma. ,,We gaan voor nog meer. Ik voel mij heel goed, dus waarom zouden we het niet proberen?”

Chris Froome on Twitter

On the road to recovery https://t.co/JnybEgjjQC

Volledig scherm
Froome en Poels op archiefbeeld. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency