Volledig scherm
Søren Kragh Andersen. © EPA

Porte deelt tik uit, Kragh Andersen wint etappe voor Sunweb

Ronde van ZwitserlandRichie Porte heeft een tik uitgedeeld aan zijn concurrenten in de Ronde van Zwitserland. Met een uithaal in de venijnige slotklim van de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland verstevigde hij zijn leiding. Søren Kragh Andersen, de beste vroege vluchter, reed naar een fraaie zege voor Sunweb.

Door Pim Bijl

Op de twee Alpenreuzen onderweg - de Furkapass en de Klausenpass - bleef een felle strijd tussen de klassementsrenner nog uit. Dan moest het maar op de 2,5 kilometerlange slotklim gebeuren, dacht Richie Porte. Hij zette zich op kop van het uitgedunde peloton en reed weg bij al zijn concurrenten. De voornaamste Nederlanders - Wilco Kelderman, Sam Oomen, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk – konden niet mee met de Australiër, maar handhaafde zich in de achtergrond wel in het klassement. Zij kwamen over de streep tussen de overige favorieten.

De ontketende Porte haalde alleen een restant van de zestien man tellende kopgroep niet bij. Zijn BMC was de enige ploeg die energie in de achtervolging had gestopt. Zo kon de sterk rijdende Søren Kragh Andersen, de 24-jarige Deen in Sunweb-dienst, naar zijn eerste overwinning van het seizoen rijden. Hij eindigde in Gommiswald voor Nathan Haas, Gorka Izagirre en de Belg Maxime Monfort.

Kelderman en Oomen behouden hun tweede en derde plaats in het algemeen klassement, maar weten na vandaag dat het nog lastiger wordt om Porte nog uit de gele trui te rijden in de rittenkoers die duurt tot en met zondag. Door zijn elf seconden tijdswinst heeft hij nu al een voorsprong van meer dan een halve minuut opgebouwd. Hij toont aan al klaar te zijn voor de Tour waar hij ook droomt van het geel.