Volledig scherm
Pieters (r) in de sprint. © Cor Vos

Ronde van Drenthe prooi voor Amy Pieters

Amy Pieters heeft in Hoogeveen de Ronde van Drenthe gewonnen. De Nederlandse renster van Boels-Dolmans, vorige week nog actief bij de WK baanwielrennen, hield in de sprint de Amerikaanse Alexis Ryan en de Australische Chloe Hosking achter zich. Het was de tweede wedstrijd uit de WorldTour voor vrouwen.

Pieters begon de sprint van ver en werd niet meer achterhaald. Vorige week had Anna van der Breggen de eerste WorldTour-wedstrijd, de Strade Bianche, gewonnen. De 26-jarige Pieters was in 2015 al een keer tweede geweest in de Ronde van Drenthe. Vorige week pakte ze samen met Kirsten Wild nog WK-zilver op de koppelkoers.

Op zo'n 40 kilometer voor het einde brak het peloton in stukken door een valpartij waarbij wereldkampioene Chantal Blaak en Lucinda Brand betrokken raakten. Brand moest opgeven, Blaak kon gehavend verder.

De sprint werd ontsierd door een valpartij met Kirsten Wild en de Finse Lotte Lepistö waardoor een gaatje viel. Pieters profiteerde en pakte de zege. ,,Ik heb nog altijd het idee dat ik het niet helemaal besef", liet een gelukkige Pieters weten. ,,Ik wilde heel graag een keer een grote overwinning pakken. Ik ben hier ontzettend blij mee."

Pieters merkte dat de slotkilometers chaotisch waren. ,,Er was een valpartij net achter mij. Het was ontzettend hectisch. In de sprint zelf kwam ik al vroeg op kop en ik zag Ryan komen, maar kon nog een keer doorversnellen."

Dat ze zo snel na het WK baan al goed was op de weg, was ook voor Pieters een verrassing. ,,Ik wist dat de vorm goed was, maar dat het zo zou gaan had ik niet verwacht. Zeker in zo'n lange koers, want we reden een wedstrijd van bijna 160 kilometer."