Simon Yates slaat dubbelslag op geitenpad, sterke Kruijswijk naar top-5

Simon Yates heeft op een verschrikkelijk zware slotklim de veertiende etappe gewonnen. De Brit plaatste in de slotklimeter de beslissende aanval en pakte door zijn ritzege ook de rode leiderstrui. Steven Kruijsijk opende de finale en stijgt naar plek vijf.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© photo_news
Volledig scherm
© photo_news

Door Sjors Tanis

Kruijswijk opende de strijd bij de favorieten op de moordende slotklim van vier kilometer aan een gemiddeld stijgingspecentage van ruim twaalf procent. Hij verhoogde aan de voet het tempo en dat was het sein voor een prachtige strijd tussen de favorieten voor de eindzege.

Wilco Kelderman was het slachtoffer van de oorlog. De renner van Team Sunweb kon al snel op de supersteile slotklim de groep met favorieten niet meer volgen en verloor 1.02 op winnaar Yates.

Klassementsleider Jesús Herrada moest al op de derde van vijf beklimmingen lossen en wist dus al snel dat het zin laatste dag in de leiderstrui was. Michal Kwiatkowski wilde die trui wel overnemen en zat als best geplaatste renner in een kopgroep van zes renners.

Door het werk van Bahrain-Merida werd Kwiatkowski als laatste van de zes vlak voor de slotklim teruggepakt en gingen de topfavorieten voor eindwinst strijden om de zege én de rode leiderstrui.

Kruijswijk opende, maar zal al snel de Colombiaanse klimgeiten Nairo Quintana en Miguel Ángel López overnemen. Quintana deelde meerdere prikken uit en even leken ze op weg naar tijdswinst, maar Simon Yates bracht persoonlijk de andere favorieten (zonder Kelderman dus) weer terug. De Brit waagde vervolgens zelf een poging op zo'n 800 meter van de finish en op die aanval had niemand een antwoord.

Kruijswijk eindigde als zesde op de slotklim van Alto les Praeres en staat nu vijfde in het klassement, op 1.23 van de nieuwe leider Yates en ook nog achter Alejandro Valverde (tweede), Quintana (derde) en López (vierde). Kelderman staat nu twaalfde op 3.21.

Morgen volgt opnieuw een zware bergrit met aankomst bij de Lagos de Covadonga. Het is het derde deel van een loodzwaar drieluik in de Vuelta. Ook die etappe is weer te volgen in ons liveblog.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Yates slaat dubbelslag!

Simon Yates houdt het vol en wint de rit, voor López en Valverde. De Brit is ook meteen de nieuwe leider. Kruijswijk eindigt als zesde, Kelderman wordt vijftiende. Morgen is er weer een rit, tot dan!

700 meter

Ze zitten in de laatste kilometer! Yates gaat nu!

1,7 km

Quintana en López rijden nu samen een paar meter voor Kruijswijk uit. Bij de Nederlander zitten ook Pinot, Valverde, Mas en Simon Yates. Maar weer komen de toppers weer samen. Kelderman gaat tijd verliezen.

2 km

De toppers sluiten aan bij Kruijswijk. Kelderman is niet mee.

3 km

Kruijswijk gaat solo. In de achtergrond proberen Valverde en co terug te keren!

3,5 km

FDJ gooit het tempo omhoog voro kopman Thibaut Pinot. Op de smalle geitenpaden neemt Kruijswijk over! Sterk van de Nederlander!

5 km

Kwiatowski is gegrepen en nu neemt landgenoot Rafal Majka (Bora-hansgrohe) het commando over. Alle toppers volgen. We gaan beginnen aan de slotklim!

6 km

Kwiatkowski blijft gas geven, maar het is een mogelijke opgave. De groep met Simon Yates, Nairo Quintana, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk volgt op minder dan vijftien seconden.

8 km

Nibali heeft in de groep met favorieten zijn werk gedaan en mag nu uitrusten. Zijn werk wordt voortgezet door zijn Bahrain-ploeg, in de vorm van Gorka Izagirre, de broer van kopman Ion. Kwiatkowski heeft 17 seconden.

10 km

Laatste tien kilometer! Kwiatkowski heeft nog 25 seconden voorsprong op de groep met favorieten. Maak u klaar voor een zinderende slotfase, met onmenselijke stijgingspercentages op de slotklim van vier kilometer.

11 km

Nibali rijdt op kop namens Bahrain voor kopman Ion Izagirre, zevende in het klassement. De moordende slotklim doemt bijna op.

14 km

Louis Meintjes is in de afdling heel hard gevallen en hij lijkt wat duizelig als hij uit het ravijn komt. De Zuid-Afrikaan zat in de groep met favorieten, maar moet nu eerst maar eens binnen zien te komen. Kwiatkowski heeft nog 35 seconden op de groep met Simon Yates, Quintana, Kelderman en Kruijswijk.

19 km

Kwiatkowski is boven op de vierde beklimming en gaat nu een korte afdaling in. Daarna wacht een paar kilometer in de vallei, voordat de slotklim naar Les Praeres de Nava opdoemt. Die is slechts vier kilometer lang, maar liefst 12.5% gemiddeld. Een verschikkelijk steile muur!

22 km

Herrada is nu virtueel zijn rode trui kwijt en die gaat de Spanjaard van Cofidis ook niet meer terugzien. Hij verliest veel tijd. Vooraan heeft Kwiatkowski goede benen, want de Sky-renner bouwt zijn voorsprong uit naar 55 seconden.

24 km

Bahrain-Merida blijft op kop rijden, maar het tempo is op de Alto de la Falla de los Lobos is niet extreem hoog. Kwiatkowski is nu solo op kop en heeft 40 seconden voorsprong op de favorietengroep onder aanvoering van Bahrain. Klassementsleider Herrada gaat zijn leiderstrui verliezen.

26 km

Kelderman is weer teruggekomen bij de groep met favorieten. Maar hoeveel krachten heeft dit gekost? De leiders beginnen met vijftien seconden aan de Alto de la Falla de los Lobos (3e categorie). Bookwalter moet lossen vooraan.

30 km

In de afdaling zijn een paar Bahrain-renners (met Nibali en Ion Izagirre) even weggereden. De rest van de toppers volgt echter direct. Maar waar is Wlco Kelderman? Leider Herrada is niet mee.

32 km

De drie overgebelven vluchters hebben slechts 1'20 op het peloton met alle favorieten en klassementsleider Jesús Herrada. Daar zitten ook Kelderman en Kruijswijk.

40 km

Het gaat na de top niet direct bergaf. Ook nu moeten de renners omhoog rijden en het peloton komt dichterbij de vier leiders; ze volgen op 1'45. De Gendt zit op 35 seconden van zijn ex-vluchtgenoten. Nu gaat Michael Woods onderuit en blijven ze vooraan met drie renners over: Roche, Bookwalter en Kwiatkowski.

laad oudere berichten
 1. Bekijk hier alle samenvattingen uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie

  Bekijk hier alle samenvat­tin­gen uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie

 2. Samenvatting | Feyenoord krijgt in Friesland derde tik op rij
  PREMIUM
  Play
  VIDEO

  Samenvat­ting | Feyenoord verliest in Friesland voor derde keer op rij

  27 januari