Volledig scherm

Tirreno-eerbetoon aan Scarponi

De favorieten voor het klassement zullen de finale van vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico aangrijpen voor opnieuw een gevecht om kostbare seconden. Voor de Italianen is de aankomst in Filottrano vooral een eerbetoon aan de verongelukte Michele Scarponi.

Door Daan Hakkenberg

Volledig scherm

Tussen de geel-turqouise boeketten in het familiegraf van de familie Scarponi hangen de tekeningen van zijn zoontjes Tomasso en Giancomo. Het prentenboek van de Gruffalo staat er met een foto waarop te zien is dat Michele Scarponi voorleest in een klaslokaal. Foto’s dat hij als eerste boven komt op de Colle dell’ Agnello in de Giro d’Italia van 2016 of dat hij juichend over de streep komt in de Giro del Trentino van 2011. Boven zijn graf hangt een wielerpetje van Astana.

Het regent op de begraafplaats aan de Strada Provinciale 8, twee kilometer buiten het stadscentrum van Filottrano. Het is rustig zoals dat bij begraafplaatsen past. Het is een van de weinige plekken waar niet te zien is dat vijfde etappe van de Tirreo-Adriatico van vandaag eindigt met een eerbetoon aan Scarponi, die vorig jaar op 37-jarige leeftijd overleed na een ongeluk tijdens zijn training. De  Italiaan – die in 2011 drie maanden een dopingschorsing uitzat en in dat jaar ook de Giro won - was ongekend geliefd in het peloton. Zijn dood op de dag van Luik-Bastenaken-Luik dompelde het peloton in rouw. 

Volledig scherm

Vandaag, bijna 11 maanden later, hangen aan de stadspoort van Filottrano metershoge spandoeken  met de afbeelding van Scarponi. Daarboven, op 200 meter van de finish, wappert onder de Italiaanse driekleur de vlag met de beroemdste inwoner die het dorpje voortbracht. Elke winkel - bakker, tankstation, apotheek, groenteboer, allemaal - heeft de etalage versiert in de turquoise en gele kleuren van zijn voormalige ploeg Astana. In het dorp hangen honderden foto’s. Van klein tot levensgroot. 

Al vanaf de start in Castelraimondo is de nalatenschap van Scarponi alom aanwezig. Zijn zoontjes Tomasso en Giancomo zitten in de bus van Astana en even later gaan ze op bezoek bij wereldkampioen Peter Sagan. Op de teambus van Astana zijn stickers geplakt van Scarponi met de papegaai Frankie op zijn schouder. Voorin, onder vooruit  ligt het bord van een tijdrit met zijn naam. 

De laatste omloop van de etappe - ongeveer 13 kilometer door het Italiaanse heuveldorp - is hommage van de Tirreno aan haar winnaar van 2009. Het huis van Scarponi ligt op een steenworp afstand van de bocht waar het peloton vanmiddag rechtsaf slaat voor de laatste kilometer. De plek waar het fatale ongeluk gebeurde licht vlakbij het parkoers.

Het eerbetoon aan Scarponi is mooi, maar evengoed macaber.

Volledig scherm