Mathieu van der Poel
Volledig scherm
Mathieu van der Poel © Cor Vos

Van der Poel begint zonder druk aan wegseizoen: ‘Fijn dat ik een keer niet moet winnen’

Mathieu van der Poel begint zijn wegseizoen in de Ronde van de Algarve zonder enige druk. ,,Het is fijn dat ik een keer niet moet winnen", zei hij vlak voor de start in het Portugese Portimão. ,,Ik ben hier om kilometers te maken en de ploeg te helpen.”

Vorig jaar startte hij in Turkije zijn wegseizoen, nu in de Algarve. ,,Dat is de keuze van de ploeg en ik volg hen daarin. Het is eens iets anders. Dit is een mooi parcours, met best wel lange ritten en het is ook schitterend weer. Dat is allemaal mooi meegenomen in mijn voorbereiding op het voorjaar", aldus de renner van Alpecin-Fenix.

,,Ik heb genoten van mijn skivakantie na mijn seizoen. Daar heb ik veel plezier aan beleefd en het is allemaal weer bijzonder snel voorbijgegaan. Voor je het weet, zit je weer op de wegfiets. Ja daar ben ik wel blij mee. Vorig jaar was het nog allemaal nieuw om zo snel na de winter weer op de weg te koersen, nu wist ik dat ik snel weer aan de bak moest. Ik wist wat er kwam en dan is het leuk om terug te keren in een meerdaagse koers."

Klassiekers

De sportman van het jaar start naar eigen zeggen zonder ambitie. ,,Omloop Het Nieuwsblad en de Italiaanse klassiekers met Strade Bianche en Milaan-San Remo zijn de eerste doelen, daarna de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dit is een voorbereidingskoers en dat is ook iets dat ik moet leren: eens ergens starten zonder dat ik op de eerste plek mik. Het is fijn om eens niet te moeten winnen. Ontspannend zelfs, want er is geen druk. Het is al heel lang geleden, dat ik gewoon eens meerijd met de rest. Normaal doe ik altijd mee voor de overwinning, maar ik weet niet of dat nu realistisch is na een korte periode van training op de weg. We zullen zien wat ik waard ben, maar ik rijd hier voor de ploeg", aldus de regerend wereldkampioen veldrijden.

,,Mijn grote ambitie hier? Op de fiets blijven, kilometers maken en hopelijk met een beter gevoel naar huis vertrekken. Ik heb ook geen etappe aangestipt. Ja echt eerlijk. Ik ben hier vooral in dienst van de ploeg en zonder persoonlijke ambitie. Ik wil hier beter worden met het oog op de rest van het voorjaar."

  1. Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Van der Poel hoopt dit jaar nog Tour te kunnen rijden: ‘Sta ik zeker voor open’

    Mathieu van der Poel mikte voor zijn debuut in een grote wielerronde op het jaar 2021. Door het uitstel van onder meer de Olympische Spelen van Tokio 2020 vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus kijkt de Nederlandse coureur inmiddels anders tegen zijn planning aan. Deelname aan de Tour de France is dit jaar ineens een optie, mits het jaarlijkse wielerspektakel komende zomer toch doorgang kan vinden en zijn ploeg Alpecin-Fenix een wildcard kan bemachtigen.