Volledig scherm
Mathieu van der Poel viert zijn zege in Hoogerheide. © BELGA

Van der Poel soleert in Hoogerheide naar zege, Aerts eindwinnaar

WereldbekerMathieu van der Poel heeft, één week voor het WK in het Zwitserse Dübendorf, een uitstekende generale repetitie gehad. De heerser in het veld soleerde naar zijn vijfde overwinning in Hoogerheide, ook wel de GP Adrie van der Poel genoemd. Toon Aerts wist zijn leiding in het wereldbekerklassement met succes te verdedigen en is voor de tweede keer op rij eindwinnaar.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © Cor Vos

Achter de oppermachtige Van der Poel zette Aerts zijn eindzege nog meer in het zonnetje door als tweede te eindigen, voor Eli Iserbyt.

Het duurde even voordat Van der Poel in Hoogerheide het verschil had gemaakt. Pas op zo'n drie rondes van het einde ging de wereldkampioen er alleen vandoor en niemand zag hem meer terug. Aan de finish had MvdP genoeg tijd om zijn vijfde zege in Hoogerheide te vieren. Achter runner-up Aerts en nummer drie Iserbyt kwam Lars van der Haar als zesde over de finish. Wout van Aert (Jumbo-Visma) eindigde als achtste. Corné van Kessel als tiende.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel in actie. © Cor Vos
Volledig scherm
Aerts in het wiel van concurrent en landgenoot Iserbyt. © BELGA

Aerts kon de eindzege in de wereldbeker grijpen door zeer constant te zijn gedurende het seizoen: hij won geen enkele van de negen wereldbekercrossen, maar zat bijna elke keer vooraan en pakte op die manier de eindzege, zijn tweede op rij. Van der Poel won vijf wereldbekerwedstrijden, maar reed niet overal mee, waardoor MvdP geen kans maakte op de eindzege.

De pas 22-jarige Iserbyt pakte vier zeges in de wereldbeker: twee wedstrijden in de Verenigde Staten en de crossen in Bern en Nommay. Hij eindigde achter Aerts als tweede in de eindstand, voor nummer drie Michael Vanthourenhout. Van der Haar was op plek vijf de beste Nederlander in het eindklassement.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel geeft gas. © BELGA
Volledig scherm
Mathieu van der Poel voor de start. © Cor Vos