Volledig scherm
Twan van Gendt wil op het podium in Zolder weten dat hij wereldkampioen is. Links nummer twee Niek Kimmann. Rechts bronzen Sylvain Andre uit Frankrijk. © Ad Pertijs

Wereldkampioen Van Gendt: ‘Sta je daar half jaar later met een truitje aan’

WK BMXVijf minuten voor hij het podium op moest als nieuwe wereldkampioen BMX, zat Twan van Gendt stilletjes en in gedachten op een plastic stoeltje voor zich uit te kijken. Een laatste moment met zichzelf voor hij de regenboogtrui omgehangen kreeg. Wie weet waar de in Kerkdriel wonende Bosschenaar in nog geen jaar tijd vandaan is gekomen, begrijpt dat de 27-jarige BMX’er in Zolder even wat tijd nodig had om te beseffen wat hij gedaan had.

Door Ad Pertijs

,,Ik heb dit jaar nog geen wedstrijd gewonnen. En dan ben ik nu wereldkampioen. Iets wat altijd mijn droom is geweest", vertelde Van Gendt opgetogen. Begin november  leek die droom verder weg dan ooit. ,,Zat ik bij mijn ouders thuis. Net geopereerd aan mijn enkel. Mijn relatie verbroken. Alleen nadenken.”

Hij besloot het over een  andere boeg te gooien. Weg bij de nationale selectie, opnieuw beginnen bij het privéteam van Oegema TVE, waar Martijn Jaspers zijn trainer werd. Pas in februari voelde hij zich weer een  beetje een topsporter. Ondertussen bleef de pijn van de verbroken relatie aan hem knagen.   ,,En dan doen ze je een half jaar later dit truitje aan en hangen ze een gouden medaille om je nek. Ik kan het niet geloven. Maar het is wel waar ik het voor deed.”

Op de achtergrond vroegen zijn vrienden nadrukkelijk om zijn aandacht. ,,Vijf jaar geleden kwamen ze voor mij als toeschouwers naar het WK. Na de eerste ronde lag ik altijd. ‘We zullen nog eens naar jou komen kijken', kreeg ik vier jaar te horen. Begin dit jaar heb ik daarom gezegd: ‘Ik regel een bus en ik regel de kaartjes. Alleen het bier moeten jullie zelf betalen.’ Die vrienden zijn erg belangrijk voor me. Het is een kring die je opbouwt. Ze hebben me geholpen met mijn nieuwe huis en ze helpen me als ik er doorheen zit. In juni zag ik het na de wereldbeker in Parijs niet meer zitten. ‘Hier doe ik het niet voor', zei ik tegen een vriend.”

Zijn vrienden en trainer zetten hem echter terug op zijn benen. ,,Op het NK (enkele weken geleden in Erp) kwam de ommekeer. Ik ben daarna veel gaan trainen op deze baan in Zolder. En dan gebeurt dit.”

De eerste manche van de voorronde verliep voor zijn gevoel nog stroef, maar daarna stuurde Van Gendt zijn fiets gedecideerd richting de finale. In de eindstrijd had hij veruit de beste start. Achter hem was het stoeien geblazen op de gladde baan. Van Gendt bleef fier overeind. Zij het met wat kunst en vliegwerk. ,,Ik viel niet, er kwam me niemand voorbij gereden op de streep besef je dan dat je wereldkampioen bent. Echt, ik ga vanavond heel dronken worden. Met mijn vrienden.”  

Volledig scherm
Daar zit ie dan. Een wereldkampioen wachtend op zijn regenboogtrui trui. 'Ik kan het niet geloven.' © Ad Pertijs