Volledig scherm
Alexander Isak (r) duelleert voor Zweden met de Spanjaard Fabian Ruiz. © EFE

Alexander Isak waant zich in droomland

Alexander Isak is dolblij met zijn overgang naar Real Sociedad. De 19-jarige spits, die het afgelopen half jaar voor Willem II uitkwam, tekende woensdag een contract voor vijf seizoenen bij de Spaanse club. ,,In Spanje voetballen is altijd een droom geweest voor mij. La Liga is de beste competitie ter wereld", zei hij bij zijn presentatie.

Met Isak en eerder Fran Sol heeft Willem II de laatste jaren spitsen gehad die de sprong naar de Europese subtop maakten. Sol speelt bij Dinamo Kiev. De club waar Isak tekende is de nummer negen van Spanje. ,,Het is een geweldige afsluiting van het seizoen", zei Isak toen hij zijn contract ondertekende. ,,Bij Real Sociedad krijgen jonge spelers een kans. Ik ben er bij de interland met Zweden tegen Spanje nog een paar tegen gekomen.”

Hij doelde op Mikel Oyarzabal, die in 2014 doorbrak bij Real Sociedad. Bij de EK-kwalificatieinterland tegen Zweden, die in een 3-0 zege eindigde, was hij invaller bij de Spanjaarden. Net zoals na zijn komst bij Willem II stelde Isak zich geen persoonlijke doelen. Hij zegt naar San Sebastian te komen om de ploeg beter en sterker te maken. ,,Een basisplaats veroveren is het eerste doel", zegt de Zweed, die William Jose als belangrijkste concurrent ziet. Die scoorde het afgelopen seizoen elf keer. 

In de Duitse media is verdeeld gereageerd op het vertrek van Isak, die in januari 2017 voor 9 miljoen euro van AIK Solna naar Borussia Dortmund verhuisde. Volgens een aantal kranten zat de spits op dood spoor bij zijn Duitse werkgever. Afgelopen winter had hij nog maar 116 minuten in de Bundesliga gespeeld. Dat hij in zijn verhuurperiode 13 keer scoorde voor Willem II en 6 assists gaf was voor Borussia Dortmund niet overtuigend genoeg.

‘Die Welt’ noemt Isak zelfs een 'flop'. ,,Maar omdat Real Sociedad bijna hetzelfde bedrag neer wil tellen voor Isak als waarvoor hij gekocht is loopt deze sportieve misser financieel nog goed af", is er te lezen. ,,Dortmund blijft overal jonge  spelers oppikken om ze op te leiden en met winst te verkopen. Met Ousmane Dembele (verkocht aan Barcelona, WH) leverde dat wel miljoenen op.”

Andere kranten schrijven dat Isak bij Dortmund een veel te dure bankzitter was geworden. Volgens de Duitse media heeft de club uit de Bundesliga een terugkoopbeding in de overeenkomst op laten nemen. Dat verklaart de uitspraak van Michael Zorc, de sportdirecteur van Borussia Dortmund. Die zei dat de Duitse club ‘Isak nauwlettend zal blijven volgen'.