Volledig scherm
De ervaren keepers konden de schroom niet zich van afwerpen. De talentvolle Luuk Brand had er geen moeite mee om met de keepersbril te poseren. © Wilber Hack

Bijzonder gezicht bij Willem II: club introduceert keepersbril

Het was een bijzonder gezicht dinsdagmorgen bij de training van Willem II. De drie aanwezige keepers van de Tilburgse club droegen om beurten een soort zonnebril. Het is een van de nieuwe hulpmiddelen die keeperstrainer Harald Wapenaar gaat gebruiken.

Wapenaar is er enthousiast over. ,,Met de bril zie je een bal in fragmenten op je afkomen. Dat is niet alleen goed om je reactievermogen te trainen, maar ook als training voor je ogen." De voormalig doelman gaat de bril geleidelijk bij trainingen introduceren.

Zoals met alle vernieuwingen in het voetbal werd er al meteen met scepsis naar de nieuwe bril gekeken. Een van de supporters zei een zwaar vermoeden te hebben dat een dergelijke bril bij de uitwedstrijd tegen PSV al gedragen was. Maar de high-tech bril helpt wel degelijk. 

Coördinatie

Yann Sommer, de keeper van de Zwitserse nationale ploeg en Kasper Schmeichel van Denemarken trainen er regelmatig mee. Dat zijn toch niet de minste keepers. Het doel van deze bril is om de ogen van sporters te trainen waardoor hun oog-hand (of oog-voet) coördinatie verbeterd wordt. 

De glazen van de bril geven een flikkerend effect waardoor het  zicht belemmerd wordt. Het ene moment is het een gewone bril, het andere moment worden de glazen zwart en zie je nauwelijks iets. De snelheid van die wisselingen kun je zelf instellen.

Het onderbreken van het zicht zorgt ervoor dat je flink je best moet doen om de bal te volgen. Het traint de oogspieren maximaal. Dat lijkt zinloos, maar goed getrainde ogen kunnen de tijd tussen waarneming en reactie behoorlijk verlagen. Na een aantal trainingen ga je de bal sneller en beter zien. Uiteindelijk kan dat het verschil betekenen tussen een redding of doelpunt. De bril kost 350 euro, maar kun dus best punten op gaan leveren. 

  1. Willem II - Ajax is al uitverkocht; Willem II - Fortuna bijna

    Willem II - Ajax is al uitver­kocht; Willem II - Fortuna bijna

    Ook bij de eerstvolgende thuiswedstrijd verwacht Willem II een vol stadion; dat is op zaterdag 30 maart (18.30 uur) tegen Fortuna Sittard. Voor dat duel zijn nog enkele honderden kaartjes beschikbaar. De Tricolores zijn na een moeizame seizoensstart inmiddels behoorlijk op dreef. Ze bereikten de bekerfinale en zijn na de uitzege bij Feyenoord (2-3) in het linkerrijtje van de eredivisie beland. Daardoor strijdt de ploeg van Adrie Koster op twee fronten voor een ticket voor Europees voetbal.