Volledig scherm
Mobiele eenheid op het Centraal Station zaterdag toen de Willem II supporters arriveerden in Amsterdam. © Marloes Laarschot

Burgemeester Tilburg wil gesprek met Willem II-fans die in Amsterdam waren

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil een gesprek met een delegatie van de Willem II-supporters die op 3 november per trein naar Amsterdam reisden om de uitwedstrijd tegen Ajax bij te wonen. De groep van zo'n 150 fans werd zonder aanwijsbare reden uren vastgehouden op het centraal station in Amsterdam zonder sanitaire voorzieningen en eten en drinken.

Op vragen van Ton Gimbrère (CDA) en Frans van Aarle (Lokaal Tilburg) liet Weterings in het wekelijks vragen-halfuurtje weten dat de burgemeester van Amsterdam vooraf geen contact met hem heeft opgenomen over de maatregelen tegen de Willem II-supporters. ,,Na de gebeurtenissen is er informatie uitgewisseld en is er in de lokale driehoek van Tilburg over deze maatregelen gesproken”, aldus Weterings, die niet alleen met Willem II-fans maar ook met de directie van de club wil spreken over hetgeen in Amsterdam is gebeurd. De burgemeester heeft nog niet toegezegd dat hij de Willem II-supporters moreel wil steunen door het college van B&W van Amsterdam aan te spreken over de actie van de agenten.  

Geen vernielingen

Weterings laat weten dat er in Tilburg geen vernielingen zijn gepleegd door Willem II-supporters, iets dat in eerste instantie door de politie in Amsterdam werd opgegeven als een van de redenen voor het ingrijpen op station NS in de hoofdstad. De burgemeester van Tilburg zegt zich ‘in de lokale driehoek’ te zullen laten informeren over wat politie en OM gaan doen met de persoonsgegevens die in Amsterdam zijn  vergaard door de politie. Zo werden alle Willem II-supporters bij aankomst op station NS gefotografeerd. 

Supporters van Willem II lieten enkele dagen na de gebeurtenissen in Amsterdam weten dat zij overwogen juridische stappen te nemen tegen de politie van Amsterdam. Of dat inderdaad gaat gebeuren is nog niet bekend. 

Volledig scherm
Theo Weterings, burgemeester van Tilburg. © Beeld Werkt