Volledig scherm
Robert Braber maakt in extra tijd de 2-1 voor Willem II. © Joris Buijs / PVE

De Brabantse derby van 2014: Bredanaar Braber doet het voor Willem II

VIDEOVoor het eerst sinds het seizoen 2014-2015 staan Willem II en NAC vrijdagavond in competitieverband tegenover elkaar. In aanloop naar de beladen derby blikken we terug op de memorabele editie van dat seizoen, toen Bredanaar Robert Braber Willem II in de extra tijd voorbij NAC schoot. 

Het is een bijzondere burenruzie in het Koning Willem II Stadion, de editie in het seizoen 2014-2015. Door doelpunten van Ben Sahar en Uros Matic, allebei nog voor rust, lijken Willem II en NAC kort voor tijd af te stevenen op een bloedeloos gelijkspel (1-1). 

De wedstrijd bevindt zich al in de extra tijd als het bizarre verhaal tot stand komt.  Onder toeziend oog van honderden meegereisde supporters van NAC, zijn favoriete club, krijgt Willem II'er Robert Braber de bal in het vijandige strafschopgebied aangespeeld. Een snelle aanname en een soepele voetbeweging later ligt de bal achter de verbouwereerde Jelle ten Rouwelaar.  Verdwaasd en met zijn armen wijd gespreid rent de doelpuntenmaker naar het uitzinnige Tilburgse publiek, dat het stadion op zijn grondvesten laat trillen. Ten Rouwelaar ontploft en moet tot kalmte worden gemaand. 'Robert wilde ons een oor aannaaien', zo zou de toenmalige NAC-doelman later zeggen.

Doemscenario

En Braber? Die is zich van geen kwaad bewust. Een paar maanden eerder had de middenvelder annex aanvaller zichzelf nog vrijgekocht bij RKC Waalwijk om zo voor de aartsrivaal van zijn favoriete club te kunnen spelen. De nederlaag bleek voor NAC een voorbode voor het doemscenario: de Bredanaars degradeerden uit de eredivisie. Dat Braber indirect het lot van NAC zou bezegelen, nota bene in het tenue van Willem II, zal hij zelf ook niet hebben kunnen bevroeden. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement