Volledig scherm
Ben (links)en Daan Rienstra. © Joep Leenen

De broers Rienstra: ‘We zaten elkaar door het hele huis achterna’

Over ruim een maand (19 december) staan Ben Rienstra (Willem II) en Daan Rienstra (RKC Waalwijk) voor het eerst in een officiële wedstrijd tegenover elkaar. De broers en gezworen vrienden uit Akersloot kijken uit naar het bekerduel, maar er is meer om op terug te blikken.

De gedachten gaan in café Kandinsky in Waalwijk even terug naar die bewogen dag. Daan Rienstra zou op Raphaël, het zoontje van zijn oudere broer, passen. Ben Rienstra had kaarten voor een show van de illusionist Hans Klok. Maar al snel kreeg Daan berichtjes dat het niet goed ging met Raphaël. ‘s Avonds zat hij bij zijn familie in het Radboudziekenhuis in Nijmegen en bleek er sprake van een levensbedreigende bloedziekte.

Het nummer 23 dat beide broers achter op hun shirt dragen, kreeg die dagen een nog diepere betekenis. Het is het nummer van de vriendenclub waar ze al jaren deel van uit maken. Met weekeindjes naar Gent, Düsseldorf of Antwerpen en casino-avonden waarbij op het getal 23 wordt ingezet. Na een paar spannende dagen kwam er goed nieuws over Raphaël. ,,Hij lag op intensive care, kamer 23. Ik meteen een foto van de deur gemaakt”, zegt Ben. ,,Het heeft de magie van dat getal alleen nog maar versterkt.”

Volledig scherm
Ben Rienstra met rugnummer 23. Een getal dat een bijzondere betekenis heeft voor de broers Rienstra. © ProShots

Ze beleven diepe emoties. Relativeren kunnen ze samen ook. Meteen na de bekerzege tegen Heerenveen stelde Fran Sol, nog op het veld, Ben Rienstra op de hoogte van het onderzoek dat hij de volgende dag moest ondergaan. ,,We zijn close met elkaar en al een paar keer uit eten geweest. Aan alles merkte ik dat hij ergens mee zat. Hij was minder vrolijk dan anders”, zegt Ben, die ook nog het zware ongeval van zijn schoonvader moest verwerken.

Quote

We willen allebei niet verliezen. Met niets. Er sneuvelde geregeld een controller van de playstati­on

Daan Rienstra

Het was ook de week waarin Daan Rienstra zijn basisplaats bij RKC Waalwijk kwijt bleek te zijn. Zonder dat hij veel uitleg kreeg kwam zijn naam niet meer voor in de opstelling. ,,Laat ik het zo stellen: ik had meer uitleg verdiend”, zegt Daan. ,,Afgelopen zomer is mijn contract voor een tweede keer opengebroken. Hoe het gegaan is, vreet aan mij. Maar als je dan ziet wat er bij Ben allemaal aan de hand was... Ik heb gedacht: ‘geef mij het maar en laat die kleine lekker ronddartelen’. 

De voetbalgeschiedenis van Ben en Daan Rienstra toont veel parallellen. Op jonge leeftijd stapten ze allebei in het busje dat hen van Akersloot naar de opleiding van Ajax bracht. Ben, bijna drie jaar ouder dan zijn broer, hield het na een conflict voor gezien. Daan deed een half jaar later hetzelfde, ging nog even naar de opleiding van Feyenoord, maar was het plezier in het voetbal helemaal kwijt. Hij keerde terug naar sv Meervogels’31, de dorpsclub uit Akersloot. 

Dorpsclub

Daar was het allemaal begonnen. Vader Jan, een zelfstandig ondernemer, speelde bij tal van dorpsclubjes. Ben en Daan begonnen op een grasveldje, dat al snel een zandvlakte werd. Of ze kropen door een gat in het gaas om te voetballen op het lokale handbalveld, hetgeen strikt verboden was. Allebei hadden ze een vriendenteam en speelden regelmatig tegen elkaar. Het waren wedstrijden op het scherpst van de snede. ,,We willen allebei niet verliezen”, zegt Daan. ,,Met niets. Er sneuvelde geregeld een controller van de playstation.” Ben vult aan: ,,Dan zaten we elkaar door het hele huis achterna.”

Op de pleintjes in Akersloot en bij de jeugdopleiding van Ajax zijn ze gevormd. Het leverde twee voetballers op die qua speelstijl veel overeenkomsten vertonen. Ze zijn allebei technisch vaardig, creatief, hebben een heel goede trap en willen graag de bal hebben. Ben is alleen ook fysiek de grotere broer gebleven. Hij kan rechts en links op het middenveld spelen. Daan is linkermiddenvelder, maar zou ook ‘op tien’ achter een diepe spits kunnen functioneren.

Volledig scherm
Daan Rienstra. © Pro Shots

Ben verhuisde als eerste naar Heracles. Die club pikte Daan later weer uit het amateurvoetbal op. Een seizoen zaten ze samen bij dezelfde club en woonden in hetzelfde appartement. Ze werden er vrienden. Daarna scheidden hun wegen weer. Maar de overeenkomsten bleven. Ben werd bij AZ van de ene op de andere dag bankzitter. Een halfjaar later overkwam Daan bij RKC hetzelfde.

,,Dat soort dingen is inherent aan de voetbalsport”, weet Ben inmiddels. ,,Het gebeurt wekelijks, dagelijks. Er worden verrassende keuzes gemaakt. Dan moet je slikken en doorgaan. Je hebt veel zelf in de hand. Maar voor een mooie carrière heb je geluk nodig. Dat vergeten mensen wel eens.”

Hollandse school

De twee voetballers van de Hollandse school kregen ook allebei met een ander systeem te maken. RKC speelde de hele voorbereiding het 5-3-2 systeem. In de week dat de Waalwijkers naar het traditionele 4-3-3 overschakelden, nam trainer Erwin van de Looi de beslissing het anders te gaan proberen. Ben voegde zich bij de Tilburgse club toen het 5-3-2 proces daar net was ingezet.

,,Het was even omschakelen. Maar het loopt nu steeds beter”, aldus de middenvelder van Willem II. ,,Wij voelen ons steeds vrijer op het middenveld. We krijgen de gelegenheid om veel van positie te wisselen.” Voor Daan voelde het 5-3-2 systeem bij RKC beklemmend. Na de omwenteling speelde hij in het bekerduel met Sparta als vanouds. Maar als een vrije trap, zoals tegen De Graafschap, op de kruising eindigt en je team toch al moeilijk scoort, ben je kwetsbaar, zo moest hij ervaren. 

Volledig scherm
Daan Rienstra speelt net als zijn broer Ben met rugnummer 23. © Pro Shots / Marcel van Dorst

Voorzichtig

Daan praat terughoudend over zijn situatie bij RKC. Hij weet dat elk woord daar gewogen wordt. Zijn broer neemt het voor hem op. ,,Ik heb veel wedstrijden gezien van RKC”, zegt de voetballer, die tegenwoordig in Berkel-Enschot woont. ,,Het is gewoon heel gek dat hij niet speelt. Dat vind ik als ik er van buitenaf naar kijk. Daan heeft de kwaliteiten om in de eredivisie te voetballen. Uit sportief oogpunt zou ik blij zijn als hij in die bekerwedstrijd tegen ons niet meedoet.” Hij zou het ook wel jammer vinden. De broers nemen het graag een keer tegen elkaar op in een officiële wedstrijd. Bij ‘club 23’ leeft de wedstrijd enorm. Maar nog liever spelen ze in hetzelfde shirt. Dat blijft de droom van beide voetballers. ,,Ik heb al eens gekscherend gezegd: als mijn broertje ook komt, wil ik na dit seizoen best bij Willem II blijven. Als de club me wil houden natuurlijk, want het bevalt me hier prima”, zegt Ben, die zijn in Alkmaar tot 2020 doorlopend contract dan zou ontbinden. Daan kan de wens alleen maar volmondig beamen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement