Harald Wapenaar, in discussie met doelman Michael Woud, blijft keeperstrainer bij Willem II.
Volledig scherm
Harald Wapenaar, in discussie met doelman Michael Woud, blijft keeperstrainer bij Willem II. © BSR/SOCCRATES

Harald Wapenaar blijft bij Willem II, maar denkt dat er wat verandert

De technische staf van Willem II blijft in tact nu ook keeperstrainer Harald Wapenaar voor een jaar bijtekende. Die wordt vrijdag vijftig, maar is topfit. Daar investeert hij veel tijd in. Dat moet ook wel. Wapenaar stopt enorm veel energie in zijn trainingen, die ook voor hem soms slopend zijn. Hij staat open voor moderne technieken en probeert alles te benutten wat zijn keepers beter kan maken.

Hij werkte eerder als keeperstrainer bij FC Volendam en Lierse SK en gaat bij Willem II alweer zijn vijfde seizoen in. ,,Ik realiseer me dat er wellicht wat gaat veranderen", doelt hij op het waarschijnlijke vertrek van doelman Timon Wellenreuther. ,,De club heeft pogingen gedaan om hem langer vast te leggen. Maar hij is aan het einde van het seizoen transfervrij. Dat wordt dus heel lastig.”

Wapenaar zou een vertrek van de Duitse doelman betreuren. ,,Wellenreuther kreeg hier al op heel jeugdige leeftijd de kans. Hij was derde keeper van Schalke 04 en had nog weinig ervaring. In het begin was hij wisselvallig. Nu keept hij heel constant. Hij heeft dit seizoen veel invloed gehad op de positieve resultaten van het team.”

Alleen maar beter

De 24-jarige keeper uit Karlsruhe zal volgens Wapenaar alleen nog maar beter worden. ,,Zijn talent heeft bij ons nooit ter discussie gestaan", aldus de trainer, die Wellenreuther een andere stijl van keepen leerde ontdekken. De man van de geweldige reflexen maakte kennis met manieren waarop hij de bal kon attaqueren. Elementen daarvan heeft hij in zijn eigen stijl verweven.

Wapenaar denkt dat hij Wellenreuther nog veel verder zou kunnen brengen. ,,Maar als die besluit ergens anders te gaan keepen, dan zal de club een keuze moeten maken", zegt de keeperstrainer. Die vindt het achteraf jammer dat Michael Woud niet een half seizoen is verhuurd. ,,Willem II moet bepalen of het opnieuw een heel jonge keeper een kans gaat geven. Woud heeft zeker de potentie. Het is van belang dat hij dat in een reeks van wedstrijden kan laten zien.”

Progressie Connor van den Berg

De keeperstrainer is zeer tevreden over de progressie die Connor van den Berg de afgelopen anderhalf jaar maakte. De doelman uit IJsselstein is net negentien geworden en mag nog bij de A-jeugd onder de lat staan. ,,Hij heeft enorm veel stappen gemaakt", zegt Wapenaar over de keeper, die nog een contract voor twee seizoenen heeft bij Willem II. 

Met Robbin Ruiter en Kostas Lamprou bewees Wapenaar al eerder dat hij keepers naar een hoog niveau kan stuwen. Ruiter had hij bij Volendam onder zijn hoede. Die is inmiddels tweede doelman bij PSV. Lamprou keepte een uitstekend jaar met Wapenaar als zijn trainer op de bank, dwong een transfer naar Ajax af en zit nu bij Vitesse.

Zelf bewees Wapenaar dat keepers een lange houdbaarheidsdatum hebben. Op zijn 33ste dwong hij een transfer naar de Premier League af. Zes jaar later sloot hij zijn loopbaan af. Dat hij er enorm van baalt dat hij nu door de omstandigheden niet bij zijn keepers kan zijn bewijst hoe gedreven hij is. ,,Wij zouden prima kunnen trainen, want voor ons is het simpel om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Maar het mag niet, voorlopig tot 28 april. Daar houden we ons aan.”