Volledig scherm
Werner Martens, die man die bij Willem II alles weet en meet. © Proshots

Laptop, drone en hartslagmeters voorkomen dat spelers Willem II in het rood raken

Bij de trainingen van Willem II op het eigen complex zit hij aan de overkant van het veld. Dan valt niet op wat voor invloed Werner Martens, de man met de laptop, op de trainingen heeft. Maar met het nauwgezet aflezen van de gegevens die hij via hartslagmeters binnen krijgt, voorkomt de fysiektrainer dat spelers te veel in het rood raken.

Laptop, drone om van bovenaf opnames van trainingen te maken. Dat zijn andere attributen dan bijvoorbeeld de kopgalg die in vroeger jaren aan een trainingsveld een wat macaber karakter gaf. Alsof daar een slachting moest worden aangericht.

Misschien is het wel uit vrees daarvoor dat Raymond Verheijen een jaar of tien geleden een boek over de periodiseringsleer heeft geschreven. Voor veel trainers is dat sindsdien wat het handboek soldaat voor militairen is. Nauwgezet volgen ze de aanbevelingen. Nu Nederland als Oranje en in het clubvoetbal ondermaats presteert groeit de aversie. Gertjan Verbeek noemde de methode een maand geleden nog 'een ramp voor het Nederlandse voetbal'. 

Wel of niet aan het licht

De methode geeft onder meer aanbevelingen voor de tijd die tussen twee trainingen moet zitten om de spelers ook bij de laatste sessie nog verantwoord te kunnen belasten. Waar dat toe leidt komt in Moncarapacho duidelijk aan het licht. Of liever niet aan het licht, want de spelers besloten de training pas toen het al behoorlijk schemerig was. Veldverlichting is er niet.

Het zou een reden kunnen zijn om van de inmiddels omstreden methode Verheijen af te stappen. Die lijkt alleen voor Roda JC geschikt. Dat zijn immers de koempels. Die kunnen zich als het te donker wordt nog bedienen van helmen met mijnwerkerslampen. 

Volledig scherm
Willem II in Portugal, Werner Martens plaats een chip bij Jordy Croux © Pro Shots / Toin Damen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement