Marios Vrousai en doelman Georgios Strezos nemen hun mountainbike in ontvangst.
Volledig scherm
Marios Vrousai en doelman Georgios Strezos nemen hun mountainbike in ontvangst. © BD

Mountainbike voor spelers van Willem II

De spelersgroep van Willem II is vrijdag in kleine groepjes in het stadion ontboden. Daar kregen de voetballers van de club een mountainbike en een helm overhandigd. Naast duurtrainingen en work-outs worden de komende week ook fietstochtjes in het trainingsprogramma opgenomen.

Willem II had al een aantal mountainbikes staan. Die werden onder meer gebruikt voor hersteltrainingen. Fysiektrainer Chima Onyeike zorgde voor nog wat extra fietsen, zodat er 25 konden worden uitgereikt. Die namen de spelers per tweetal in ontvangst, waarbij zorgvuldig de richtlijnen in acht genomen werden.  

Eerder kregen de spelers al hun horloges van Garmin mee. Die zijn zo geavanceerd dat behalve de hartslag ook met GPS uitgelezen kan worden waar spelers bijvoorbeeld hun looptraining hebben gedaan. ,,Zo kan ik coachen op afstand", verklaarde Chima Onyeike. ,,Ik kan zien of spelers bijvoorbeeld in het Wandelbos of in de wijk gelopen hebben. Als ze last krijgen van het lopen op harde ondergrond kan ik ze adviseren het bos in te gaan.”

De mountainbikes worden ingezet om wat meer variatie in het trainingsprogramma aan te brengen. Dat bestond de eerste week vooral uit loopoefeningen en work-outs. ,,Door te fietsen is de schokbelasting voor de spelers ook wat minder", zegt Onyeike, die als de situatie langer voortduurt mogelijk ook andere technieken in zal schakelen. Met behulp van een conference-call zou hij dan voor de volledige groep een work-out kunnen verzorgen. 

Willem II heeft voetballers van allerlei nationaliteiten. Die kregen de dringende oproep toen de groepstrainingen werden opgeschort om niet de grens over te gaan. Dat gold ook voor de Belgische en Duitse spelers van de Tilburgse club. Willem II wilde daarmee voorkomen dat spelers door het sluiten van de grenzen eventueel niet terug konden komen als de trainingen weer hervat konden worden.