Volledig scherm
Romario, in dienst van PSV © ANP

Olhao, waar de wieg van al dat mooi dat Romario liet zien heeft gestaan

Om een indruk te krijgen van het welstandsniveau van de streek waarin je je bevindt geeft een kappersbezoek een goede indicatie. In het Portugese Olhao, dat op acht kilometer van het spelershotel van Willem II gelegen is, tel je acht euro neer voor een knipbeurt, inclusief wassen en een stevige gel als slotakkoord. 

De kapper is een zeer vriendelijke en welbespraakte Portugees. Wel wat klein van stuk, want bij het afborstelen van de kraag moeten we even flink door de knieën. Niet de haarcoupe waarmee we vertrekken, maar de informatie die hij verstrekt maakt het bezoek meer dan de moeite waard.

Je kent het wel. Slim peilt hij met zijn kapperspraat waar onze interesses liggen. Sport. Hij legt zijn schaar neer en loopt naar een vitrine. Op een foto zien we een van zijn kleinzoons poseren met een medaille op de borst en een glimmende bokaal in de hand. Gewonnen met... Hij maakt wat wilde armgebaren en trappende bewegingen met zijn benen om het woord karate kracht bij te zetten. Dat blijft hij nog even herhalen als hij denkt dat we hem niet begrijpen. Dat deden we wel. Maar het ziet er zo koddig uit dat we net doen alsof dat woord ons is ontgaan.  

Als hij zijn laatste chokuzuki heeft geplaatst bevestigen we onze in sport, maar dan toch meer het voetbal. Aaaaah, zegt hij. En dan volgt er een imposant verhaal. Dat komt erop neer dat Romario, ja, de Romario die we kennen van PSV, zijn glanzende carrière vooral te danken heeft aan de inwoners van Olhao. 

Vasco da Gama

Wat was het geval. Wie niet van de visvangst wilde leven, vertrok aan het einde van de negentiende eeuw uit Olhao. Brazilië was toen voor veel Portugezen op zoek naar een beter leven een toevluchtsoord. Het zijn die immigranten geweest die op 20 augustus 1898 in Rio de Janeiro de voetbalclub Vasco da Gama hebben opgericht. En dat is weer de club waar Romario gedurende acht jaar is opgeleid alvorens hij naar PSV vertrok.  Dus mag je je best afvragen wat er van Romario zonder die immigranten uit Olhao terecht gekomen was. 

We kijken ineens met heel andere ogen naar de streek in Portugal, waar Willem II is neergestreken. Olhao, waar de wieg van al dat mooi dat Romario liet zien heeft gestaan. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement