Volledig scherm
PSV'er Luuk de Jong probeert Ajacied Frenkie de Jong met oneigenlijke middelen tegen te houden. © Pim Ras Fotografie

Ook RKC is spekkoper bij toekomstige transfer Frenkie de Jong

De kans is groot dat Frenkie de Jong, ook al verlengde hij zijn contract bij Ajax deze week met vijf jaar, nog een keer voor een toptransfer gaat zorgen. In dat geval deelt niet alleen Willem II mee op basis van gemaakte afspraken bij de overgang van de middenvelder naar Ajax. Ook voor RKC Waalwijk gaat de kassa rinkelen. 

Stel: Frenkie de Jong verhuist voor twintig miljoen euro van Ajax naar een andere club. Dan toucheert RKC Waalwijk op basis van de afspraken een miljoen euro en Willem II een veelvoud daarvan. Zo is dat contractueel vastgelegd, al weigeren partijen dat officieel te bevestigen. Ajax is immers beursgenoteerd. Dan ligt dat soort informatie gevoelig.

Miljoen euro

Voor RKC zou het een enorme financiële impuls zijn. De Waalwijkse club zou in een klap alle nog uit het verleden resterende schulden af kunnen lossen. Een miljoen euro: dat is in Waalwijk de spelersbegroting voor een heel seizoen. Een bedrag ook waarvoor je betrekkelijk weinig voor hebt hoeven te doen. RKC trok alleen vijf jaar samen op met de jeugdopleiding van Willem II, waarvan De Jong al deel uitmaakte. 

33,3 eurocent

Natuurlijk balen ze daar in Tilburg van. Dat bleek wel toen Frenkie de Jong uiteindelijk Ajax boven PSV verkoos op een moment dat Willem II juist een huurovereenkomst over een viertal spelers van Ajax sloot. Voor De Jong maakte Ajax formeel een euro over. RKC had contractueel dus recht op eenderde van de transfersom, 33,3 eurocent. Natuurlijk pikten ze dat in Waalwijk weer niet. RKC dreigde met een arbitragezaak bij de KNVB en eiste 90.000 euro. De zaak is door beide clubs geschikt voor het zover kwam. RKC hield er een kleine 50.000 euro aan over. Plus het percentage dat de Waalwijkse club van de vergoedingssom vangt als De Jong door Ajax wordt doorverkocht. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

Is Willem II ondanks het vertrek van topschutter Fran Sol nog steeds favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (72%)
  • Nee (28%)
85 stemmen