Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Politie Amsterdam mocht Willem II-fans staande houden, supporters met stadionverbod moesten wedstrijd bijwonen

De politie van Amsterdam zegt dat er voldoende aanleiding is geweest om supporters van Willem II, die afgelopen zaterdag met de trein op weg waren naar de uitwedstrijd tegen Ajax, op het centraal station staande te houden om zo te voorkomen dat ze de stad in zouden gaan. Volgens woordvoerder Nabil Ou-Aissa is daarmee een confrontatie met fans van Ajax voorkomen.

In Tilburg galmde maandag de verontwaardiging over het politie-optreden nog na. Een groep van ongeveer 150 fans werd uren in Amsterdam vastgehouden en uiteindelijk naar het stadion geleid. Fans die geen zin meer hadden om de wedstrijd nog te bezoeken kregen niet de kans om zelfstandig terug te keren naar Tilburg.

Volgens de Amsterdamse politie is er contact geweest met de politie van Tilburg. Daar kwam de informatie vandaan dat er op het station in Tilburg een eetstalletje geplunderd zou zijn. Ook kreeg de politie gegevens over de samenstelling van de groep fans die op weg was naar Amsterdam.

Stadionverbod

De politie van Amsterdam heeft vier supporters van Willem II, die over een stadionverbod beschikken, verplicht de wedstrijd van de Tilburgse club tegen Ajax bij te wonen. Zij hoorden tot de groep die zaterdag op het centraal station van Amsterdam werd tegen gehouden en vervolgens vervroegd naar de ArenA werd gedirigeerd.

Het viertal was met fans van Willem II afgereisd om in de stad een biertje te drinken. Voor het duel in de ArenA, dat ze niet mochten bezoeken, zouden ze weer terugreizen naar Tilburg. Dat bleek niet mogelijk. De politie stond niemand van het gezelschap toe zelfstandig terug te reizen.

Tegen de vier is door de uit Tilburg meegereisde agenten geen proces verbaal opgemaakt.