Volledig scherm
Vertrek van de bus van Waalwijk naar Willem II voor het bekerduel tussen Willem II en RKC in 2017. © Beeld Werkt

RKC - Willem II: voor Tilburg gewoon een wedstrijd, voor Waalwijk dé derby

De wedstrijd tussen Willem II en RKC Waalwijk van vandaag in Tilburg raakt waarschijnlijk niet uitverkocht. Wat voor de fans van de Tilburgse club niet meer is dan een reguliere competitiewedstrijd geldt voor de Waalwijkse supporters als een derby, waar al maanden naar uitgekeken wordt. 

‘Tilburg, Tilburg. Waalwijk komt eraan’, scandeerde de aanhang van RKC bij de wedstrijd tegen Ajax van afgelopen zaterdag. Niet dat ze daar bij Willem II wakker van liggen. Daar telt alleen de derby tegen NAC die op een veel langere traditie kan bogen. Op RKC wordt vanuit Tilburg een beetje meewarig neergekeken. 

Beker

Twee seizoenen geleden troffen beide clubs elkaar in het toernooi om de KNVB-beker voor het laatst. In no time had Willem II het duel beslist. Twee treffers van Fran Sol en eentje van Ismael Azzaoui zorgden nog voor de rust voor het verdict. De supporters van Willem II lieten destijds duidelijk merken hoe ze tegen RKC aankeken. Melodietjes, die bekend zijn uit pretpark de Efteling, klonken volop. 

De spelersbus van RKC maakte voor dat bekerduel nog een ommetje langs Feestcafé La Danza aan de Grotestraat. Met toeters en bellen werd de ploeg nog eens op het belang van de ‘derby’ gewezen. Deze week waren de gevoelens van rivaliteit al merkbaar bij de wedstrijd van het beloftenteam tegen een andere streekgenoot, FC Den Bosch. 

Een van de supporters legt haarfijn uit wat er bij hem leeft. Als zijn vrouw zwanger was zocht hij in het verleden een vroedvrouw in Drunen. Om ermee te voorkomen dat de nieuwe wereldburger bij een ziekenhuisbevalling naar Tilburg zou worden doorverwezen. ,,Ik zou er niet aan moeten denken dat mijn kinderen of kleinkinderen bij die Kruiken geboren zouden worden”, verklaarde hij. En gevraagd naar het waarom. ,,Die kruiken? Dat is Willem II.”

De man, thuis altijd aanwezig bij de wedstrijden van RKC en vaste bezoeker van de trainingen, verklaarde nog meer. Hij reist zelf niet naar Tilburg om zaterdag de derby te bezoeken. Hij gunt de aartsrivaal de centen van het kaartje niet. Het kan dus heel diep zitten bij de supporters van RKC.

Bekijk hieronder de voorbeschouwing op het duel met Hans Mulder en Frank van Mosselveld.